15 saker att rensa ut från hemmets rum

10 aug, 2017 
När rensade du sist ut prylar och plagg hemma? Ge ditt hem en nystart genom att städa ur alla garderober, skåp och hörn. Här listar vi 15 saker du kan göra dig av med – med gott samvete.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hemBrand logo
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem

Vi är många som lyckas samla på oss onödiga saker som tar plats, stökar ner och gör vardagen krångligare. Därför kräver hemmet en ordentlig rensning ett par gånger om året. Gör dig av med onödiga saker som ligger framme och skräpar, men glöm inte alla prylar som tar plats i skåpen.

När du rensar ut saker ur hemmet är det viktigt att inte glömma miljön. Se till att skänka när det är möjligt och återvinn alla prylar på rätt sätt.

Här är 15 saker du måste rensa ut redan i dag – hur många gömmer sig hemma hos dig?

1. Saker att städa ut ur garderoben:

Walk-in closet med jeans, väskor och skor
Foto: Saravonh.com

1. Allting som är för litet eller för stort

Plaggen du köpt för att du skulle gå ner eller upp i vikt eller de som senaste passade dig för många år sedan har ingen plats i din garderob. Älska din kropp och se till att allt i garderoben passar den och får dig att må bra. Går du ner eller upp i vikt så kan du köpa nya kläder för din nya kroppsform, det är garanterat mer kul än att hålla fast vid gamla plagg.

Annons

2. Bh:ar du inte använt på flera år

Ligger det 20 bh:ar i lådan och endast fem av dem är i användning är det verkligen dags att rensa. Prova bh:arna och släng de som är slitna, har tappat formen eller inte sitter bra och känns bekväma längre.

3. ”Fixa”-högen

Plagg som behöver sys eller endast kan kemtvättas, men som ligger kvar i garderoben och aldrig får den vård de behöver. Ta hand om plaggen och få dem i användning igen eller gör dig av med dem.

4. Souvenirer från ditt ex garderob

Allting som tillhört ditt ex och som hen inte vill ha tillbaka ska du rensa ut. Den där gamla tröjan må vara mysig, men det är dags att gå vidare.

5. Köp du ångrar

Dyra impulsköp som du inte lämnade tillbaka och som hänger kvar och ger dig dåligt samvete för att du inte använder dem gör bättre nytta i en annan garderob. Sälj på någon av alla sajter för second hand kläder så får du tillbaka en viss del av beloppet du spenderade, gör någon annan glad och får mer plats i garderoben. Win-win!

2. Saker att städa ut ur köket:

Kök med svartvitrutigt golv och gråa luckor
Foto: IKEA

1. Disktrasor och -svampar

Disksvampen- och trasan är ofta den allra smutsigaste produkten i ett hem. De suger till sig bakterier som frodas i dem och att rensa under hett vatten räcker inte för att bli av med alla bakterier. Förvara ett litet lager med fräscha disktrasor och -svampar i köksskåpet, då kan du byta ut dem oftare.

Annons

2. Skärbrädan

Är skärbrädan sliten och missfärgad? Sortera den i rätt sopor och ersätt den med en ny. Använder du skärbrädor i trä ska du komma ihåg att olja in dem så att deras livslängd förlängs.

3. Bestickslådan

Ligger det en blandning av ätpinnar, bestick som rostat och udda skedar i din bestickslåda? Kanske några överblivna plastbestick som smugit in? Då är det dags att rensa ut allt du inte behöver eller har använt under det senaste halvåret. Du kommer inte sakna prylarna, vi lovar.

3. Saker att städa ut ur hemmet:

Arbetsplats med vita pallar, träbord och tavelvägg
Foto: Alicia Sjöström Styling: Emmie Bjernvinge/Ikea Livet Hemma

1. Onödiga pappershögar

Kvitton, betalda räkningar, gamla kataloger och broschyrer samt take away-menyerna du aldrig beställer ifrån. Släng i papperssorteringen och se till att de relevanta pappren du sparar sorteras snyggt på rätt plats.

Annons

2. Pennor

Pennor som inte fungerar, pennor som saknar kork, korkar som saknar penna… Släng!

3. Gamla lådor och manualer

Släng de gamla lådorna som du fortfarande har kvar, trots att produkterna som kom i dem redan länge varit i användning. Manualer som finns på nätet är även onödiga att spara.

4. Kablar, sladdar och gammal elektronik

Gör dig av med kablar, sladdar, gamla telefoner från tidiga 2000-talet och andra elektroniska produkter som du inte behöver, använder eller vet hur de ska användas. Se bara till att återvinna elektroniken rätt!

4. Saker att städa ut ur badrummet:

Badrum med träförvaring, rund stor spegel och kakel i vitt
Foto: Sarahshermansamuel.com

1. Sminklådan

Smink som passerat sitt bäst-före-datum ska du slänga, det är inget du vill applicera i ditt ansikte. Släng även produktprover som du aldrig använt och som bara tar upp plats. Passa på att tvätta dina sminkborstar och ersätt dem om de är för gamla för att bli rena igen.

Annons

2. Duschdraperiet

Om du har ett duschdraperi som hängt i badrummet länge är det dags att göra en kontroll. Tvätta av och låt det torka så att det inte börjar mögla, och om det redan börjat mögla och fläckarna inte går att tvätta bort är det dags ersätta det med ett nytt istället.

3. Handdukar

Handdukar som är slitna och tappat sin färg efter många tvättar kan du sortera bort och återanvända som trasor. Ha istället färre handdukar som du gillar och gärna hänger fram.

Läs mer:

Fortfarande för mycket i garderoben? Här finns ytterligare 10 saker att rensa ut!

Rensa ut mer! Läs om fler saker att rensa ut i badrummet här.

Städa mer i köket! Här är 5 andra saker du kan rensa ut i köket.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons