Trendspaning: Så blir framtidens bröllop

28 jun, 2015 
AvOlle Arnell
Annons

Buddymoons, wedding-vacay och rundpingis är ledord i framtidens bröllop om vi ska tro trendbarometern. Solange Knowles satte ribban för hur man säger ”Ja” med stil med sitt sköna New Orleans-bröllop, och nu flödar kreativiteten hela vägen till prästen.

Av: Maria Soxbo

Är du upptagen med de sista förberedelserna inför ditt bröllop? Grattis, du ligger helt rätt i tiden! I höstas rullade SVT:s serie Gift vid första ögonkastet där tre par till och med fick börja med bröllopet och sedan lära känna varandra, och snart är det dags för det tredje kungliga bröllopet på svensk mark på fem år. Under det senaste året har åtskilliga högkalibriga kändisbröllop ägt rum. Kanye West fick till exempel sin Kim Kardashian under pompösa former, Brad Pitt och Angelina Jolie lade politiken åt sidan och lät sig äntligen vigas i Frankrike, och världens mest envisa ungkarl, George Clooney, fick till slut sin människorättsadvokat Amal Alamuddin.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!


Solange och Alan tog hojarna till vigseln…

Men Clooney, Brangelina och Kimye får faktiskt ursäkta, för det mest maxade kändisbröllopet stod helt klart Beyoncés lillasyster Solange Knowles för, när hon gifte sig med videoregissören Alan Ferguson i New Orleans i november i fjol.

Inte nog med att alla såg ut att ha roligt på riktigt på alla bilder, hon satte dessutom trend efter trend på kartan genom att be alla gäster bära vitt, sätta en personlig prägel på bröllopet genom att hålla det i New Orleans och bjuda på ”southern comfort food”, själv cykla (!) till bröllopet – fästmannen fick punka och ledde fnittrande sin cykel sista biten – och sedan bussa alla 100 gäster till en gatukorsning mitt i stan och låta dem dansa gatorna fram till tonerna av ett liveband. En Instagramförevigad och oändligt stylish bröllopsresa till Brasilien på det och vi kan alla enas om att coolare än så blir det inte. Inte trendigare heller för den delen.

Annons


…och dansade sedan genom New Orleans på väg till festen.

Josefine Franking är bröllopsexpert och driver bröllopsbloggen Thoselovelydays.se. Enligt henne går det trender i alla delar av bröllopet, men det som är nytt just nu är att bröllopets traditionella format (som vi sedan piffar med små personliga detaljer) inte längre är fast:

– Numera kan bröllop se väldigt olika ut i utformningen. Folk vågar tänka stort, vara personliga och köra all in. Dagens brudpar är ute efter en helhetsupplevelse.

Vi går mot allt mer avslappnade fester, tänk 1970-talets Woodstock i stilen. Vi börjar äntligen släppa det genusspecifika brudföljet och därmed kan bästa killkompisen vara tärna eller tjejkompisen marskalk.

Bröllopsdagen ska kännas unik och som en förlängning av brudparet och saker de gillar. Naturfotografen Nina Sundén har under flera år dokumenterat vilda lejon i Kenya för ett bokprojekt, så vad var mer naturligt än att gifta sig med fästmannen Sebastian Siemiatkowski på en slätt i Masai Mara? Med färgstarka smycken, gåvor från lokalbefolkningen över den vita bröllopsklänningen och med traditionell musik blev bröllopet personligt och speglade såväl hennes egen kultur som den hon numera arbetar inom. Att inspirera gästerna att ta ut svängarna genom att ge bröllopet 1920-talstema, byta ut bröllopsvalsen mot rundpingis eller att till och med ange klädkod ”upstage the bride” är andra sätt att göra bröllopet till en unik upplevelse.

Annons


Kim Kardashian i vacker slöja.

Linnea Johansson, ELLE-bloggare och festfixare i New York, är själv i bröllopstagen och ser att den avslappnade hipsterkänslan à la Solange växer sig allt starkare.

– Det är mindre over the top och i stället mer personligt. I år är det mycket ”wild west” som gäller, och många har Nashville- eller ranchtema på sina bröllop. Tänk countryband och barbecuemiddag!

Om inte lada, liveband och höskulle känns rätt så finns det andra parallella trender som är minst lika heta. Med gemensamma krafter har Kate Middleton och Downton Abbey till exempel fått oss att vurma för det brittiska.

– Folk har särskilt tagit fasta på att bröllopsgästerna ska bära vitt, som på Solanges bröllop. Brittiska desserter är också inne. Vi skippar tårtan för att i stället bjuda på Eton mess (en variant av marängsviss, reds anm) och andra brittiska efterrätter, säger Linnea Johansson.


Varför inte göra som Chanel och låta killkompisarna vara tärnor? 

Annons

Att lägga mer krut på middag och fest än på själva ceremonin blir allt vanligare. Det högtidliga och allvarliga är inte längre bröllopets kärna.

– Jag tror att vigsel och bröllopsfest allt oftare kommer att vara åtskilda, de kanske inte ens sker på samma dag. Allt fler bröllop kommer också att pågå i flera dagar, säger Josefine Franking.

Och ju mer krut vi lägger på festen, desto viktigare blir detaljerna. Det klassiska champagnetornet à la Den store Gatsby har gjort comeback och samsas med nutida mat-fenomen som food trucks och inhyrda kaffebarer där gäst-erna kan få parets initialer, eller till och med porträtt, i mjölkskummet.

Och hela kalaset ska så klart dokumenteras, helst med den senaste tekniken. De klassiska engångskamerornas tid är förbi.

– Nu är det go pro- och drone-bröllops-videor som gäller. Hela bröllopet ska spelas in antingen med go pro-kameror som placeras på en gäst eller på brudparet, eller via en drönare som flyger över bröllopet, säger Linnea Johansson.

Annons

Själv ska hon ha två bröllop – ett lite mind-re på Marstrand i Sverige och sedan ett stort party i hemstaden New York. Något som knyter an till en annan trend, ”buddymoons”, där vännerna får följa med på bröllopsresan.

– Jag har ju hundra amerikaner som ska komma till lilla västkusten och jag vill passa på att visa dem det bästa av Sverige, så att det blir lite av en ”wedding-vacay”. Jag är en riktig matnörd så vi ska ha en stor middag. Jag ska även ha en smörskulptur bara för att jag alltid önskat mig en sådan. Vi försöker göra det personligt, jag har till exempel anlitat min favoritkonstnär, Baron Von Fancy, för att göra inbjudningar och hemsida. Det kommer nog att höjas en del ögonbryn, för hans stil är super-street, men what the heck liksom – I like it!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons