De vackraste kungliga brudklänningarna någonsin

13 jun, 2015 
AvAxel Scholtze
Kungliga bröllop är något utöver det extra – Låt oss ta med dig på en resa genom de mest sagolika bröllopen och de fantastiska brudklänningarna.
Annons

Nu är det inte långt kvar innan det kungliga bröllopet mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist äger rum i Slottskyrkan i Stockholm. I morgon kl 15.00 startar vigseln där det blivande paret (äntligen!) får säga ja till varandra och bli äkta makar. Och (så klart) rör den största frågan på våra läppar klänningen: Vilken design kommer Sofia bära?

Vi är så nyfikna att vi spricker! Det har spekulerats mycket och vi hoppas att det kommer en designer från hemmaplan. Nu får vi stilla våra tankar genom att blicka tillbaka på våra tidigare kungligheters bröllop. Vem kan glömma Drottning Silvia i Dior (1976) eller Kate Middleton (2011) i Alexander McQueen?

Vad tror du att Sofia kommer att ha för design på lördag?

 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Drottning Silvia

Drottning Silvia – 19 juni 1976

Annons

Åh Silvia, en så oförskämt vacker brud. Hennes klänningen må vara minimalistisk, men det är bara Marc Bohan och Diors genialiska medarbetare som med sin hantverkskonst kan lyckas med ett sådant mästerverk. Det blir inte bättre än så här.

 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria – 19 juni 2010

Inte ett öga var torrt när Kronprinsessan skred ner för altargången. Denna pärlvita drömklänning syddes av svenska Pär Engsheden – en solklar favoritdesigner hos både hovet och oss på ELLE-redaktionen. Den rundade kragen var precis lika modern och nytänkande som hon själv.

Annons

 

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine – 8 juni 2013

Det pirrade ju till lite extra när den italienska modekungen Valentino Garavani togs in som Kunglig Hovleverantör och Madeleines utvalda bröllopdesigner. Resultatet: Klänning i plisserad sidenorganza, prydd med elfenbensfärgad Chantillyspets. *tapar hakan*

 

Mer läsning:

 

Hertiginnan av Cambridge

Hertiginnan av Cambridge – 29 april 2011

Annons

Tradition mötte modernt när Sara Burton, chefsdesigner för Alexander McQueen, skapade brudklänningen åt älsklingen Kate Middleton. Det tog ungefär 10 minuter innan varje high street-kedja på Oxford Street hade gjort ett tappert försök till budgetkopia.

 

Kronprinsessan Mary av Danmark

Kronprinsessan Mary av Danmark – 14 maj 2004

Till sin stora dag valde Mary en väldigt historisk, renässansinspirerad klänning med trumpetarmar, båtringning och blom-mönstrade spetsapplikationer. Vi tackar designern Uffe Frank för denna oförglömliga brudklänning.

Annons

 

Kronprinsessan Mette-Marit av Norge

Kronprinsessan Mette-Marit av Norge – 25 augusti 2001

Fantastisk klänning i all sin enkelhet. Ingen spets, ingen brodyr, inga krusiduller – bara 125 meter mjuk, gräddfärgad sidentyll.

 

Furstinnan Grace av Monaco

Furstinnan Grace av Monaco – 19 april 1956

Annons

Grace Kelly är fortfarande en av världens största stilikoner. När hon gifte sig designades brudklänningen av hennes goda vän och filmbolaget MGM:s kostymör Helen Rose. Så vackert, men ack så vemodigt.

 

Furstinnan Charlene av Monaco

Furstinnan Charlene av Monaco – 2 juli 2011

50 meter sidenduchesse, 80 meter sidenorganza, 40 tusen Swarowskikristaller och 20 000 Nacrepärlor signerad Giorgio Armani. Welcome to Monaco, baby!

 

ELLE-Prinsessan-Diana-av-Wales-

Prinsessan Diana av Wales – 29 juli 1981

Annons

Vackra Diana, folkets prinsessa, valde en grand deluxe elfenbensfärgad klänning i taftsiden och antik Carrickmacross-spets. Släpet på hela 7,5 meter (!) är ett rekord i kungliga kretsar.

 

ELLE-Drottning-Máxima-av-Nederländerna

Drottning Máxima av Nederländerna – 2 februari 2002

Det var en riktig isprinsessa som skred ner för altargången den där kalla februaridagen back in 2002. Valentino skapade en enkel klänning i Mikadosiden, men enkelt kan ju ibland bli tråkigt – så varför inte lägga på ett 5 meter långt släpp i broderad spets? Winter wonderland princess dream!

Annons

 

Prinsessan Tatiana av Grekland och Danmark

Prinsessan Tatiana av Grekland och Danmark – 25 augusti 2010

Spetsfestival! 40 meter Chantillyspets blev grunden till Tatianas brudklänning gjord av Angel Sanschez. Till den hade hon en matchande bolera och hellång slöja.

Foto: All Over Press, Stella Pictures

Läs mer:

Annons