Artikeln innehåller reklamlänkar

Cornelia Webb släpper brudkollektion för Net-a-porter.com

Smyckesdesignern Cornelia Webb tar samarbetet med Net-a-Porter vidare. Nu lanserar de en brudkollektion.
22 mars, 2017

Foto Cornelia: Frank Nordenberg

Cornelia Webb har skapat hundratals ringar sedan starten som smyckedesigner för 12 år sedan. Men det finns en som betyder mer än alla de andra tillsammans. Vigselringen hon gjorde åt sin morfar.

– Mormor hade gått bort och morfar hade förlorat sin ring. Han bad mig att göra en ny. Sedan gick vi tillsammans till mormors grav och han tog på sin nya ring där. Det var starkt. Han blev på något sätt hel av det och efter det gick han bort. Och han fick med sig ringen. Jag kände hur viktig ringen hade varit för dem i deras relation, de hade varit gifta väldigt länge.

Cornelia är mycket intresserad av smyckens symbolvärde och känslorna de kan förmedla, speciellt när de går i arv. Som barn fick hon ett av sin mormors halsband. Det fick stor betydelse för henne.

– Jag var kär i det. Jag går fortfarande ingenstans utan halsbandet. Det gör mig lugn. Man laddar smycken med minnen från tillfället när man fick det. Om man får det i present av en speciell vän eller familjemedlem påverkar det också. Det blir en symbol för relationer, vänner, människor vi älskar. När vi kan bära det med oss blir vi starkare och lyckligare.

Just nu jobbar Cornelia Webb med några andra väldigt viktiga ringar – sina egna vigselringar. Nyligen spontanfriade hon till sin kille. Sedan friade han tillbaka. Nu planerar de bröllop med två vigslar och flera förlovnings- och vigselringar.

– Att göra en vigselring till sig själv är mitt svåraste uppdrag någonsin. Det finns ju inga begränsningar, förutom budget såklart. När jag friade hade jag börjat på en ring till honom med en sten som jag slipat och graverat ett mönster symboliskt för oss på. Samtidigt gjorde jag en tillhörande parring till mig med en rubin och två bitar från hans sten. Ringen var inte klar men just den dagen kände jag plötsligt att jag inte kunde vänta en sekund till. Att få göra det där och då var viktigare än att vänta in ringen. Så jag frågade när vi stod barfota i mossan vid vår utsiktsplats där vi bor i Mariefred. Han blev förvånad, han hade också tänkt fria. Han sa ja, och på midsommar friade han tillbaka i Frankrike med min mormorsmors ring som han fått tag på via en släkting. Den är från tidigt 1900-tal och det finaste jag sett. Vi fick båda fria! Det är en så härlig upplevelse, så ju fler gånger, desto bättre.

Tur att Cornelia är proffs på unika ringar. Hon fick priset Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2011 och har genom åren fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Just nu är hon aktuell med en bröllopskollektion exklusivt för Net-a-porter (länk till Apprl). Efter att ha sålt sina smycken på sajten i ett år tar de samarbetet vidare. Cornelia Webb och Net-a-Porter har tillsammans skapat en rad smycken för bruden, smyckena är avsedda att bäras på bröllopsdagen, men också senare, efter själva bröllopet.

– Jag ville skapa en samling av brudtillbehör för den minimalistiska bruden, berättar Cornelia Webb.

Inspirationen kommer, bland annat, från rysk balett och 1980-talet musikscen. Kollektionen består av chokers, ringar, örhängen, ett hand- och ett hårsmycke.

– Jag ville skapa något som känns både gammalt, lånat och nytt.

Hon är även aktuell med en liten kollektion vigselringar och ny bespoke-verksamhet.

– Den allra bästa delen av mitt arbete är när en friare hör av sig och vi sedan tillsammans försöker komma fram till hur vi kan skapa den perfekta ringen. Det blir väldigt speciellt och jag får reda på massor om de här människorna. Sedan får jag ofta ett mejl när den tilltänka har svarat ja. Tack vare mina ringar får jag vara med på den största dagen i två människors liv. Känslan av att mina ringar kanske kommer att gå i arv, att kanske en dotter om tre generationer kommer att värdesätta en av ”mina” ringar på samma sätt som jag gör med min mormorsmors ring, den är magisk.

Vad var det från början som väckte din skaparglädje?

– Jag blev uppfostrad till att allt går att förändra. Gillar du inte väggfärgen i ditt rum, måla om! Det etsade sig fast. Är jag inte nöjd med något ändrar jag det, om det är något jag vill ha försöker jag skapa det och är det något jag inte kan lär jag mig det. Redan som barn visste jag att jag ville göra något annorlunda. Jag levde nära morfar som varit sjöman och mormor som jobbat för CIA och bott i Japan flera år. Hemma hade hon böcker om japansk blomsterkonst. När vi gjorde blomarrangemang tillsammans förstod jag att jag ville jobba med händerna.

Ändå påbörjade Cornelia läkarprogrammet. Men kände snart att hon behövde en motvikt till allt läsande.

– Jag började göra smycken på nätterna. Så småningom tog det över och jag satsade på smyckedesign på heltid. Men jag har hela tiden hämtat inspiration från det jag lärde mig på läkarlinjen. Anatomin är min röda tråd, mina smycken ska sitta ergonomiskt. Jag skissar aldrig i datorn och sällan på papper, jag står oftast framför spegeln och skulpterar fram smyckena på mig själv. Ibland med mjuka vajrar, ibland ritar jag direkt på kroppen med kajalpenna. Smycken måste sitta skönt och får inte vara i vägen, de känns ju mer än vad kläder gör.

Berätta om Net-a-porter-samarbetet.

– För ett år sedan blev jag tillfrågad att göra en exklusiv kollektion åt dem där de ville att jag skulle göra accessoarer till brudar och tärnor. Allt fler brudar köper en enklare klänning men lägger stor vikt vid accessoarer som sätter looken. Jag valde att göra något nytt av den klassiska vita pärlan och tog inspiration från både balett och punken. Utmaningen var att skapa smycken som inte konkurrerar med klänningen men ändå tar plats.

Hur funkar det om man beställer en ring av dig?

– Vi tar ett första möte. Funderar på stil, prisbild, och om man vill ha stenar eller inte. Sedan visar jag skisser och prisförslag. På sista mötet får man sin färdiga ring med eventuell gravyr. Priset kan variera mellan 10 000–150 000 kronor, beroende på stenarna.

Viktigast att tänka på när man beställer en vigselring?

– Hur ringen känns på handen! Det fina med en vigselring är ju att den alltid ska sitta på – då måste den vara skön. Efter det kan man bestämma tyngd och bredd. Tänk bortom trender och gå på magkänsla. Har du valt en form och sten med hjärtat kommer du att älska din ring för alltid.

* * *

Cornelias bästa smyckestips

• Testa diadem till vardags, fint till jeans och T-shirt. Inte bara prinsessor ska få bära tiara!

• Använd dina finaste smycken jämt! Spara dem inte bara till fest.

• Bär armband utanpå tröjärmen, perfekt på vintern.

• Unna dig fina smycken, de håller en livstid!

Delar av Cornelias kollektion för Net-a-porter nedan, klicka hem din egen favorit eller läs mer på länken nedan.

Se hela brudkollektionen på Net-a-porter.com här > (länk till Apprl)

Läs mer och köp här > (länk till Apprl)

Ring (till vänster): Läs mer och köp här > (länk till Apprl)

Örhänge (till höger): Läs mer och köp här > (länk till Apprl)

Örhänge. Läs mer och köp här > (länk till Apprl)

Choker. Läs mer och köp här > (länk till Apprl)

Örhänge. Läs mer och köp här > (länk till Apprl)