Vinnarna: De gjorde mode allra bäst 2008:

17 januari, 2009


En internationell designer och de främsta aktörerna på den svenska modescenen prisades på ELLE-galan på fredagkvällen. Och vinnarna blev:

ÅRETS INTERNATIONELLA DESIGNER: Luella Bartley

Juryns motivering:
This is british fashion at it´s best. Sterling in quality, uniquely headstrong, always unexpected and undeniably London. This designer just keeps on producing one great collection after another. International designer of the Year is Luella Bartley.

uella

ÅRETS BÄST KLÄDDE MAN: Håkan Hellström

Juryns motivering:
Med sin intensiva kärlek till gamla skivomslag, Frank Sinatra, hamnarbetare och 40-talsgangsters har årets bäst klädde man konsekvent gått sin egen väg.

   Han är en förebild för en hel generations indieprinsar och indieprinsessor som följt honom från sjömanskostym till hatt-hängslen-och-linne till gubbkeps. Årets vinnare är Håkan Hellström.

hakanhellstrom

ÅRETS BÄST KLÄDDA KVINNA: Lykke Li

Juryns motivering:
Hon slog knut på hela modevärlden med en frisyr som kopierades av både tjejer och killar. Hon klär sig lika supermodernt, personligt och snyggt som sin musik. Årets vinnare är Lykke Li.

lykkeli

ÅRETS BÄST SCEN- OCH FESTKLÄDDA: Carina Berg

Juryns motivering:
I höstas lät hon lockarna falla och genomgick en yttre metamorfos. Hon blev rikets kaxigaste, coolaste mest stilsäkra och moderna scenpersonlighet. Årets bäst fest- och scenklädda är Carina Berg.

carinaberg

ÅRETS MODEDESIGNER: Fifth Avenue Shoerepair

Juryns motivering:
Ständigt experimentella och hyperkreativa, korsbefruktar den kommersiella kollektionen med ateljéskapelserna ”by the numbers” på ett modernt och tilltalande sätt. Årets vinnare är Fifth Avenue Shoerepair.

fifthavenue

ÅRETS MODELL: Sara B

Juryns motivering:
En kameleont med nobla drag och leende guldbruna ögon älskad av såväl designers som fotografer och redaktörer. Hon är årets modell och catwalkprinsessa. Årets vinnare är Sara Blomqvist.

sarab

ÅRETS STYLIST: Robert Rydberg

Juryns motivering:
Han är ett kreativt kraftverk som inte marcherar efter någon annan trumma än sin egen. Med en hypermodern blick gör han styling till en egen konstform. Årets vinnare är Robert Rydberg.

robert_rydberg

ÅRETS HEDERSPRIS: Margareta Van Den Bosch

Juryns motivering:
Hon har fostrat flera generationer designers. Hon har satt Sverige som designland på världskartan. Hon är kommersiell, hon är strategisk och hon är i särklass den mäktigaste svensken i modevärlden. Årets hederspristagare är Margareta van den Bosch

vandenbosch

ÅRETS H&M STIPENDIAT NYKOMLING: Noir et Blanc

Juryns motivering:
De är två kreativa krafter som förenas under ett varumärke. Med en stark känsla för textil och mönster skapar de kollektioner för en ung och trendig publik. Årets HM-stipendiater Nykomling är: Noir et Blanc

PetraLinneanoir

ÅRETS H&M STIPENDIAT HÅLLBARHET: Nudie

Juryns motivering:
För att de på ett målmedvetet sätt har bevisat att det är möjligt att på relativt kort tid omsätta visionen om framgångsrikt entreprenörskap OCH hållbart mode till konkret handling. Vinnaren av Årets Hållbarhetspris är: Nudie.

maria

ÅRETS MODEFOTOGRAF: Marcus Ohlsson

Juryns motivering:
Har gjort en raketkarriär både i Sverige och internationellt. Mångfacetterad, siluettsäker, tekniskt skicklig och överraskande – gör mode lätttillgängligt samtidigt som han respekterar kläderna. 2008 var utan tvekan hans år. Vinnare av Årets modefotograf är Marcus Ohlsson.

Marcus

ÅRETS HÅRSTYLIST & MAKEUPARTIST: Fredrik Stambro

Juryns motivering:
En passionerad yrkesman som det senaste året nått det internationella toppskiktet och syns i allt fler världsledande modetidningar och kampanjer. Lika skicklig med pensel och borste i skiraste porslinsvitt som i sprakande färgexplosioner. Vinnare av Årets Hårstylist & makeupartist är Fredrik Stambro.

stambro

ÅRETS BLICKFÅNG: Lars Wallin

Juryns motivering:
Han skapar visuella upplevelser och total glamour vare sig det är för den privata scenen eller kungliga balettscenen. Har lyckats uppdatera klassiska 17000-tals signaler som korsetter och sidenfras till årets möte mellan mode och kostym. Årets Blickfång för mode på teater går till Lars Wallin.

Wallin