Tävling: H&M & ELLE Conscious Award 2020!

* Tävlingen är avslutad * Varje år kastar svensken 7,5 kilo textilier i soporna – helt i onödan. Kläder och andra textilier som istället skulle kunna få ett nytt liv. Har du en smart idé för hur vi kan förlänga livslängden på kläder och därmed minska antalet kilon som hamnar i soporna? Då kan du vinna årets H&M och ELLE Conscious Award!
25 oktober, 2019

Tävlingen är nu avslutad. Juryn har tittat på alla bidrag och utsett en vinnare. Hen är kontaktad och avslöjas på ELLE-galan den 17 januari.

Missa inte galan som livesänds i sin helhet här på elle.se/ellegalan.

Idag har mode en enorm påverkan på klimat och miljö. Globala företag har ett extra stort ansvar att driva förändringen mot en cirkulär och förnybar modeindustri. ELLE-galans huvudsponsor är H&M, de jobbar mot högt satta klimatmål: 2030 ska all produktion vara klimatneutral och 2040 ska H&M vara helt klimatpositiva. Vi på ELLE jobbar dagligen för att inspirera er läsare till en hållbar livsstil. Men tillsammans kan vi göra ännu mer!

Den största delen av ett plaggs klimatpåverkan är under själva tillverkningsprocessen. Men även när vi använder våra kläder belastas klimatet. Cirka 20% av ett plaggs klimatpåverkan sker efter att det har lämnat affären. Det är alltså någonting som du som konsument kan påverka! Därför kommer årets H&M & ELLE Conscious Award att delas ut till någon som har en idé eller ett initiativ som hjälper modeälskare att bli mer klimatsmarta.

För att lösa den här utmaningen krävs det att vi tittar närmare på alla delar av hur mode konsumeras idag: från inspiration, val av material och klädvård till var plagget tar vägen när du inte längre kan, eller vill, använda det.

Vi söker klimatsmarta idéer och lösningar i alla delar av en modekonsuments resa. Som tävlande väljer du själv vilket steg du vill hitta en lösning för:

Inspiration
Hur kan vi inspirera varandra att välja mer hållbara sätt att konsumera mode?

Konsumtion
Hur kan vi hjälpa människor att sätta samman en mer klimatsmart garderob?

Klädvård
Hur kan vi uppmuntra modeälskare att ta bättre hand om sina plagg så att de håller längre?

Återbruk & återvinning
Hur kan vi få fler människor att lämna in sina kläder för återbruk, återanvändning eller återvinning?

***

SÅ ANSÖKER DU

Formulera din idé genom text, bild och/eller video. I formuläret längre ner fyller du i din ansökan. Man kan tävla både som ensam person och grupp av personer. Om ni är flera, utse en person till huvudsökande och ange hens uppgifter i formuläret nedan samt vilka som står bakom bidraget i rutan för text. De som tävlar måste vara över 18 år.

DET DU VINNER

Vinnaren kommer att få ta emot priset på ELLE-galan i januari 2020. Förutom att vi uppmärksammar vinnaren på scenen och i våra kanaler kommer vinnaren också få ta del av ett skräddarsytt utbildningsprogram där man ges en inblick i modebranschens möjligheter och utmaningar när det kommer till hållbarhet. Utbildningen innehåller bland annat studiebesök, mentorskap och ger kontakter som i framtiden är värdefulla för den som vill påverka modeindustrin i en mer hållbar riktning. Vinnaren väljs av en jury bestående av representanter från ELLE, H&M och branschen.

JURY

Juryn som utser pristagaren av H&M & ELLE Conscious Award 2020 består av:

Cia Jansson, chefredaktör, ELLE
Susanna Strömquist, modejournalist
Ann-Sofie Johansson, kreativ rådgivare, H&M
Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig, H&M Sverige
Sigrid Barnekow, CEO, TreeToTextile AB
Henning Gillberg, grundare Repamera AB & White Monday
Shanga Aziz, grundare Locker Room Talk Sverige

TÄVLA HÄR

Formulera din idé genom text, bild och/eller video och skicka in den till oss senast 30 november. Hur idén bäst förklaras och presenteras är upp till dig. Om du skickar in text: använd max 4 000 tecken, eller film: max 3 minuter lång (och max 100 MB). Döp dina uppladdade filer till ditt för– och efternamn. Tillåtna format är mp4, wav, mov, zip, jpg, pdf, png, doc, gör gärna en zip av din fil innan du laddar upp den. Om du har några frågor kan du mejla oss på [email protected]. Sista dag för att skicka in tävlingsbidrag är 30 november (kl 23:59). Lycka till!

xxx

Priset delas ut av ELLE och vår huvudsponsor H&M på ELLE-galan 202o.
Det största ansvaret att ställa om modebranschen ligger hos modeföretagen eftersom den största belastningen på klimat och miljö sker i själva produktionen av kläder. På H&M:s sajt Kan mode vara schysst? kan du läsa mer om vad H&M gör samt ställa dina egna frågor om deras hållbarhetsarbete.

För att vinna måste du vara över 18 år. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.