VAD KRÄVS FÖR ATT BLI ÅRETS NYKOMLING?

09 okt, 2012 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi har träffat juryn

ELLEs modechef Cia Jansson, H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson och Margareta van den B0sch, H&M:s kreativa rådgivare och ansvarig för designersamarbeten .

Ann-Sofie Back, Dagmar, Lovisa Burfitt och Minimarket – de är exempel på några av våra största modestjärnor som alldeles i början av sina karriärer fått priset som årets nykomlingar på ELLE-galan. Nu är det snart dags att utse det allra främsta stjärnskottet i mode-Sverige igen. Vi passade på att samla några av personerna bakom nästa modegenombrott.

Berätta om nykomlingspriset!

– Det är till för att uppmuntra en ung designer som har gjort något speciellt, säger Margareta van den Bosch, kreativ rådgivare på H&M. Det är oftast en kläddesigner men det kan lika gärna vara ett annat slags kreativ talang.

Annons

– Vi tar in portfolior, skisser och färdiga plagg för att skapa en helhetsbild. Vi tittar på vad designerskapet handlar om och visioner, säger Ann-Sofie Johansson, designchef på H&M.

– Det är otroligt häftigt att vi redan kan se resultat från tidigare vinnare, säger ELLEs modechef Cia Jansson. Altewai Saome till exempel, som vann i januari, visar internationellt. Tidiga vinnare som Ann-Sofie Back har blivit en av våra största designer och Dagmar är ett framgångsrikt, väletablerat modeföretag.

Vad krävs för att vinna?

– Designern ska ha talang och vara kreativ och unik, säger Margareta van den Bosch. Och det är viktigt att det är en ung och oetablerad designer.

– Det är enormt viktigt att det finns en fortsättning, en framtidspotential, säger Cia Jansson. Det ska även finnas en kommersiell vilja i fråga om produktion, givetvis i kombination med en kreativ höjd.

Hur ser tillväxten ut på den svenska modescenen?

– Den riktigt bubblar, säger Cia Jansson. Det finns vissa perioder när många nykomlingar etablerat sig och då blir det en svacka, men nu finns det ett pärlband av nya talanger.

– Det kommer bli spännande i år, säger Ann-Sofie Johansson. Och extremt svårt att välja!

Årets nykomling presenteras på ELLE-galan den 11 januari.

2012 års nykomlingar, Malmökompisarna Natalia Altewai och Randa Saome, har höjts till skyarna. I höstas visade de i Milano.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons