VAD KRÄVS FÖR ATT BLI ÅRETS NYKOMLING?

09 oktober, 2012

Vi har träffat juryn

ELLEs modechef Cia Jansson, H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson och Margareta van den B0sch, H&M:s kreativa rådgivare och ansvarig för designersamarbeten .

Ann-Sofie Back, Dagmar, Lovisa Burfitt och Minimarket – de är exempel på några av våra största modestjärnor som alldeles i början av sina karriärer fått priset som årets nykomlingar på ELLE-galan. Nu är det snart dags att utse det allra främsta stjärnskottet i mode-Sverige igen. Vi passade på att samla några av personerna bakom nästa modegenombrott.

Berätta om nykomlingspriset!

– Det är till för att uppmuntra en ung designer som har gjort något speciellt, säger Margareta van den Bosch, kreativ rådgivare på H&M. Det är oftast en kläddesigner men det kan lika gärna vara ett annat slags kreativ talang.

– Vi tar in portfolior, skisser och färdiga plagg för att skapa en helhetsbild. Vi tittar på vad designerskapet handlar om och visioner, säger Ann-Sofie Johansson, designchef på H&M.

– Det är otroligt häftigt att vi redan kan se resultat från tidigare vinnare, säger ELLEs modechef Cia Jansson. Altewai Saome till exempel, som vann i januari, visar internationellt. Tidiga vinnare som Ann-Sofie Back har blivit en av våra största designer och Dagmar är ett framgångsrikt, väletablerat modeföretag.

Vad krävs för att vinna?

– Designern ska ha talang och vara kreativ och unik, säger Margareta van den Bosch. Och det är viktigt att det är en ung och oetablerad designer.

– Det är enormt viktigt att det finns en fortsättning, en framtidspotential, säger Cia Jansson. Det ska även finnas en kommersiell vilja i fråga om produktion, givetvis i kombination med en kreativ höjd.

Hur ser tillväxten ut på den svenska modescenen?

– Den riktigt bubblar, säger Cia Jansson. Det finns vissa perioder när många nykomlingar etablerat sig och då blir det en svacka, men nu finns det ett pärlband av nya talanger.

– Det kommer bli spännande i år, säger Ann-Sofie Johansson. Och extremt svårt att välja!

Årets nykomling presenteras på ELLE-galan den 11 januari.

2012 års nykomlingar, Malmökompisarna Natalia Altewai och Randa Saome, har höjts till skyarna. I höstas visade de i Milano.