Vinnare av Årets hederspris på ELLE-galan 2024 är Textilmuseet

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
årets hederspris elle-galan 2024 textilmuseet
Anna Sigge
Självklar mötesplats som inte bara lyfter fram design och textil i vackert kurerade rum – utan också leder samtalen som för branschen i en hållbarare riktning framåt. En institution i väst som berikar modesverige. Årets hederspris på ELLE-galan 2024 får Textilmuseet. Möt Louise Sjöström, marknadsförare, i en intervju om vinsten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Vad betyder det här priset för er?

– Vi är så stolta och glada för detta! Det är ett pris som vi delar med många – Textile Fashion Center, Borås Stad och inte minst alla våra samarbetsparter, från näringsliv till textilentusiaster. Textilmuseet har i mer än 50 år jobbat för att lyfta kulturen kring textil och mode och visa att det här är angelägna, viktiga frågor. Vi arbetar många tillsammans för att infria visionen om ett ledande museum för textil med inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovativa textilier. Hederspriset visar att vi kommit en bra bit på väg och ger oss energi för framtiden!

Annons

Ni har själva orden ”tradition” och ”nyskapande” som ledord när ni presenterar museet – berätta hur det märks i ert sätt att jobba!

– Här i Borås och Västsverige finns en lång textil tradition – den förvaltar vi och tar med in i framtiden! Textilmuseet utmanar gamla traditioner genom att också arbeta nyskapande och framåtblickande. Vi visar exempel på när cirkularitet och återbruk inte var ett begrepp utan snarare en självklarhet: korta transporter mellan leverantörer, återvinning av material i produktion och inom hemsömnad. Det är lösningar som fungerade förr och fungerar även i dag! Forskningen menar att framtidens textilindustri handlar om att stoppa överproduktionen genom att skapa andra affärsmodeller.

Vi tycker att kläder och mode är roligt, kreativt och ett spännande sätt att kommunicera.

Louise Sjöström från Textilmuseet, vinnare av Årets hederspris på ELLE-galan 2024
årets hederspris elle-galan 2024
Textilmuseet vinner Årets hederspris på ELLE-galan 2024Anna Sigge

Vinnaren av Årets hederspris 2024 Textilmuseet om utställningen Omstart mode

Berätta lite om den kommande utställningen Omstart mode!

Annons

– Den 25 maj inviger vi vår nya basutställning Omstart mode, en stor satsning från museet som kommer visas i flera år. Vi tycker att kläder och mode är roligt, kreativt och ett spännande sätt att kommunicera. Men samtidigt är den globala textil- och modeindustrin ett hot mot människor, miljö och klimat. Låga priser och säljande reklam gör att våra garderober svämmar över. Textilindustrin kräver stora naturresurser, skapar föroreningar och i många länder är arbetsförhållandena usla. Det hela är ett problem utan enkla lösningar. Det här är brännande frågor som vi vill göra en utställning om!

Vad visas i utställningen?

– Omstart mode presenterar exempel på innovativt nytänkande hos bland annat företag och forskare inom branschen, tillsammans med handfasta tips om hur du vårdar din garderob. Utställningen visar också hur vi kan lära av vår historia och det hållsbarhetstänk som var självklart för de flesta förr i tiden.

Vad har ni mer på gång på Textilmuseet framåt?

– Just nu visas Mönstrade positioner, en utställning som utforskar samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. I höst visar vi vandringsutställningen Korsettkriget i ny tappning. I oktober blir det couture! Utställningen Klänningen gör mannen med Fredrik Robertsson visas oktober till augusti nästa år. Dessutom fyller Textile Fashion Center 10 år!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons