Så valde vi ut vinnaren av designtävlingen

15 december, 2010

När juryn väl gått igenom alla bidrag stod ett ut lite mer än alla andra. Vi ringde upp Johanna Dahl på H&M för att fråga vad som utmärkte finalisterna, varför de valde ut just Thereses bidrag som vinnare – och vilken klänning hon själv kommer att använda på galan.


Johanna till höger, bidragshögen till vänster.

Ni enades i ett första skede om två finalister, vad utmärkte dem i den stora bidragshögen?

– Det kom in många bidrag i tävlingen och det var svårt att att välja ut finalister bland alla fantastiska bidrag. Men de klänningarna som juryn till slut valde stack ut lite extra från mängden och de hade alla skickat in fina utförliga presentationer. Alla klänningar var ju olika, det fanns långklänningar, klänningar i enbart spets, korta klänningar, helt galna klänningar, en 50-talsklänning där man tänkte rött från topp till tå och många fler.

Sedan tillkom två från omröstningen på nätet så de var fyra. Till slut enades ni ändå om en vinnare, Therese Fredman. Vad tyckte ni bäst om med hennes klänning?

–Spetsen gjorde verkligen hennes klänning. Vi tyckte att det var fint att kombinera spets med transparans och spets känns väldigt ”hett” just nu. Det är också en fin detalj att klänningen både är en kort klänning fram och långklänning bak, en galaklänning med en tuffare attityd.

Var det någon trend som märktes mer än andra bland alla bidrag?

–I år kunde vi se många korta klänningar och många 50-tals klänningar inspirerade av Mad Men. Det är också roligt att se att många tävlande inspirerades och vågade använda mycket färg i sina bidrag.

Vad ska du själv ha på dig för klänning på galan?

–Eftersom jag alltid är ute i sista sekund har jag ännu inte bestämt vilken klänning jag ska ha på mig på ELLE-galan. Det enda jag vet är att det blir en H&M-klänning såklart. Jag åker på semester till Bali innan galan så förhoppningsvis kommer jag hem med en solbränna och vågar ha på mig en klänning med mycket färg.

av LISA ARNELL foto JOHANNA DAHL