Så väljer man rätt vin till maten

13 jan, 2016 
AvELLE -redaktionen
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På fredag är det dags för årets största, och lyxigaste, modefest: ELLE-galan 2016! Till den fantastiska maten som serveras bjuds gästerna bland annat på dryck från Les Dauphins. Men hur väljer man rätt dryck till maten? Vi bad dem reda ut det åt oss. 

Att matcha vin och mat är kanske inte alltid helt lätt. När allt kommer till kritan ska inte bara maten smaka bra, den ska också passa det vin man väljer. Mat innehåller fem grundsmaker som påverkar hur allt passar ihop – salt, sött, surt, beskt och umami.

Så hur gör man? Tre knep för att hitta rätt är att leta efter 1. Samma smak 2. Samma fyllighet 3. Samma ursprung. Här får du all information du behöver för att matcha rätt.

1. Samma smak

Det bästa knepet när man ska skapa harmoni är att plocka upp en smak ur vinet. Har vinet exempelvis hög syra kan man addera syra i maten genom vinäger, citron eller creme fraiche. Är vinet fruktigt och lite sötare kan man gott lägga till sylt, gelé eller en härlig kompott.

Annons

2. Samma fyllighet

Det andra knepet är att välja samma fyllighet på maten som vinet. Är vinet strävt och robust krävs det mat i samma stil. Satsa på en redig köttbit, en krämig gratäng och en mustig sås. Är vinet istället lättare kan det passa bättre med råvaror som inte tar över vinet, exempelvis kyckling eller fisk med lättsamma tillbehör.

3. Samma ursprung

Det tredje knepet är att välja mat och vin från samma ursprung. Det är faktiskt inte konstigt att spanska viner passar bra med tapas och paella medan italienska viner funkar fint med pasta och pizza. Anledningen till att vin och mat från samma land ofta passar så bra ihop beror på att man i dessa länder har en lång historia med vin som måltidsdryck. Man har helt enkelt kunnat testa lite längre.

*

I Sverige har vi länge influerats av det franska köket, dels tack vare att Frankrike länge varit ledande inom gastronomi. Av den orsaken är vårt svenska kök ganska likt det franska. Här finns det mycket rustik husman, grytor, soppor och gratänger. Vill man då gå på ett säkert kort när det ska drickas gott till maten måste man nästan prova ett vin från Frankrike.

Annons

Les Dauphins röda vin är som en typisk fransos ska vara – klassiskt smakrik med mjuk fruktighet och följsamma tanniner. Det här är det givna valet till den lyxiga lördagsmiddagen såväl som till den hemtrevliga söndagssteken. Vare sig man väljer mörkt eller ljust kött kan man vara lugn; kombinera med potatisgratäng eller risotto, en rödvinssås, svamp och färska örter. Addera gärna också ett sötsyrligt tillbehör som en gelé eller kompott.

Pasta, kyckling och fisk är också tre goda vänner som Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge passar till. Varför inte servera en rödvinssås till fisken eller en riktigt krämig carbonara med mycket rucola? Vill man hellre hålla middagen köttfri går det precis lika bra. Här lyfter vinets sötma och syra smakerna i de grönsaker man väljer som huvudråvara. Skippa de allra bittraste grönsakerna eller ge dem hjälp på traven med en balsamico eller honungssky. Det är aldrig fel med lite fransk finess!

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic finns som rött, vitt och rosé för 89 kronor på Systembolaget.

lesdauphins-0D5A6779[3]
Annons