Så tar du hand om galafavoriterna

16 januari, 2011

När festsäsongen är över är det dags att stuva undan partyklackarna och sopa ihop de avfallna paljetterna. ELLE tipsar om hur du gör dina galafavoriter redo för nästa tillfälle.

av ELLE-REDAKTIONEN

Partyväskan

Stoppa in axelkedjan inuti väskan så att den inte lämnar märken på utsidan och fyll gärna väskan med bubbelplast eller silkespapper så att den håller formen. Förvara den sedan i en tygpåse (till exempel en skopåse).

Päls

Kappan eller jackan i äkta päls ska hänga på en bred galge, inte på en krok, för att behålla fin form. Eventuell fukt låter du torka i ett välventilerat rum, men borsta aldrig pälsen utan skaka den bara. När våren kommer förvaras pälsen bäst professionellt i kylrum, men vill du förvara den hemma är det värme och sol du ska undvika. Lägg gärna jackan i en påse av bomull eller ull.

Kashmir

Mjukaste kashmirkoftan eller -sjalen har förhoppningsvis klarat sig igenom julen utan missöden, men en uppfräschning är ett måste. Det lyxiga alternativet är kashmir­schampo, Wool & cashmere shampoo från The laundress finns att köpa online på International.drugstore.com för cirka 135 kronor. Alternativet är ett flytande ulltvättmedel eller ett bra hårschampo. Välj ullprogrammet utan centrifugering på max 40 grader och pressa försiktigt ut vattnet innan du låter torka plant.

Diamanter

Vårda ditt glitter genom att borsta bort små skräppartiklar som fastnar i infattningarna med en liten borste, helst efter varje användning. Förvara varje smycke i en egen ask eller ett eget fack i smyckeskrinet så att de inte repar varandra. Smuts och fett som dämpar lystern tar du bort med en mjuk borste, milt diskmedel och ljummet vatten. Ta av dig diamantsmycken när du hanterar klorin och andra starka lösningsmedel.

Kroppen

Viktigaste festverktyget är din egen kropp, så pyssla om den lite extra efter festsäsongen. En massage för trötta vadmuskler, en rejäl inpackning för sönderstylat hår och en ansiktsmask för hyn som burit mycket smink kommer kroppen att uppskatta.

Röda sulor

Om du helst slår Louboutinklackar i taket behöver du en finsmakare till skomakare som förstår dina älsklingars behov av just röda sulor till omsulningen. Bäckmans skoservice på Nybrogatan 15 i Stockholm har fattat galoppen. Röda sulor kan du också köpa på Ebay om du kan övertala din lokala skomakare att använda dem. Sköt om alla partyskor, även de utan röda sulor, så att de är redo att användas direkt. Det är inte säkert att du hinner sula om dem när nästa festinbjudan dyker upp.

Skorna

Om partyklackarna inte kommer att användas på ett tag gör du rätt i att rengöra dem och sedan förvara dem så att de inte blir dammiga eller tappar formen. Fyll skorna med skoblock (av trä, inte plast) eller papper, lossa gärna alla spännen så att det inte blir onödiga märken på remmarna om du vill använda andra hål nästa gång. Förvara dem dammfritt och ej i direkt solljus.

Spetsunderkläder

Handtvätt är tråkigt men nödvändigt om du investerat i ömtåliga underverk. Det finns specialmedel som Delicate wash och Fabric conditioner från The laundress om du vill ge dina underkläder det allra bästa. Annars är det framför allt mild handtvätt i lagom varmt vatten som gäller.

Siden

Klänningen i siden tvättas bäst med sidentvål, Twilfit har en bra variant för 49 kronor. Eventuella fläckar kan du försiktigt gnugga med tvålen, först utan vatten och sedan med. Försvinner de ändå inte kan du riva lite tvål med rivjärn och lägga i tvättmaskinen.