Så fixar du drömdesserten – konditorns bästa tips

21 jan, 2019 
AvELLE -redaktionen
Ban Tell är chefskonditor på Grand Hôtel.
Ban Tell är chefskonditor på Grand Hôtel och ansvarade för de fantastiska dessertborden på ELLE-galan 2019, som hämtade ur en saga!
Annons

En av de stora snackisarna på ELLE-galan brukar vara dessertbuffén, lika vacker som god. I år var inget undantag. Förutom blandade bakverk och praliner kunde gästerna göra sin egen glass med olika smaker och toppings. Dessutom fanns chokladfontäner, frukter och bär.

Dessertbordet på ELLE-galan 2019.
Dessertbordet på ELLE-galan 2019.

Hur tänkte du när du planerade desserterna?

– Det är verkligen fantastiskt roligt att jobba för ELLE-galan, som alltid har härliga teman och glad och uppsluppen stämning på festen. I år var temat vitt och sfärer, vilket vi återspeglade på ett dessertbord med bakverk i miniformat i olika cirkelformer. Vi hade också en glasstation där gästerna fick välja bland fyra olika glass-smaker samt olika coatings och olika strössel till det. Vi bjöd också på färsk frukt med chokladfontäner, samt härliga praliner till kaffet.

Annons

Vilken var din absoluta favorit?

– Jag är svag för visuellt vackra desserter, som de vita vi gjorde, men glasstationen var nog min favorit ändå. Kontrasten mellan den mjuka glassen och det hårda chokladskalet och olika texturerna på strösslet är oslagbar, och stämningen kring bordet där var fantastisk.

Gästerna kunde göra sina egna glassar på galan.
Gästerna kunde göra sina egna glassar på galan.
Chokladfontäner, strössel, frukter och bär.
Chokladfontäner, strössel, frukter och bär.

Hur fixar man så fantastiska desserter till så många gäster?

Annons

– Allt handlar om planering, det gäller i och för sig inför alla fester oavsett storlek. Skriv ner alla idéer och design, beställ material och ingredienser i god tid och, hos oss, fördela arbetet inom teamet.

Vilket är det bästa sättet att få en dessert riktigt festfin?

– Att använda vit choklad. En kreativ chokladdekoration lyfter en dessert från ordinär till festlig på nolltid. Även att fylla desserter med något oväntat innehåll, som t ex en champagnesmaksatt fyllning som rinner ut när du skär i desserten, eller små knapriga pop rocks som överraskande exploderar som små minibomber i munnen.

Blandade bakverk från ELLE-galan 2019.
Blandade bakverk från ELLE-galan 2019.

Vad ser du för trender framöver?

Annons

– Vi har länge sett väldigt tekniskt avancerade och vackra bakverk, men jag tror och hoppas att trenden går mot mer fokus på smak och äkta passion för desserter.

Av: Jenny Norberg

Foto: David Thunander

Läs också:

Annons