3 kanapéer som du kan göra hemma

13 jan, 2016 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förberedelserna för ELLE-galan 2016 pågår för fullt. Bland annat skapas tusentals (gudomliga!) snittar och små kanapéer till den magnifika buffén som serveras efter prisutdelningen. Se hur några av dem skapas – och gör dem själv hemma. 

Hummerskagen, lättbakad röding, sojapudding, bifftataki, morots- och ingefärskräm och brie de maux med het plommonchutney – det är några av kanapéerna som serveras på ELLE-galan på fredag.

Här visar Grand Hôtels kock hur de sätts samman – och så delar de med sig av recepten så du kan göra dem själv hemma. Bon apetit!

Foto och film: Frida Möller/Studio Emma Svensson

 

Alla recept är för ca 8 personer.

HUMMERSKAGEN

120 g hummerkött

10 g riven ingefära

ca 2 gram hackad chili

saft från 1/2 lime

2 msk hackad koriander

0,5 dl majonnäs

salt o peppar

tobikorom

wasabi

Hacka hummerköttet och blanda ihop med ingefära, chili, limesaft, koriander och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Toppa med tobikorom (flugfiskrom smaksatt med wasabi).

Annons

 

LÄTTBAKAD RÖDING

2 st sidor rödingfilé

finrivet skal från citron

en knippe hackad koriander

salt

Rimma rödingfiler i en saltlag gjord på 5 dl vatten och 0,5 dl salt i ca 1,5 timme. Ta upp fisken ur lagen och strö på hackad koriander och citronzest. Rulla in det i plastfilm och fixera till en hård rulle. Baka av i ugn på 40 grader till 40 grader i innertemperatur. Kyl ner i kyl och skär i skivor innan servering.

 

SOJAPUDDING

250 g kikkomansoja

4 g agar agar

20 g kikkomansoja

Blanda 125 g av sojan med agar agar i en kastrull, mixa med stavmixer. Koka upp under vispning, sjud 1 minut under vispning. Ta bort från värmen och blanda i resterande 125 g av sojan, sila av i en bunke och låt stelna i kyl tills det blir en gelé. Hacka upp gelén i mindre bitar och lägg i mixern, tillsätt 20 g soja och mixa den helt slät, passera sedan genom en finmaskig sil.

 

BIFFTATAKI

Annons

160 gram oxfilé

2 dl kikkomansoja

1 dl risvinäger

0.5 dl yozu

1 st delad rödchili

2 st vitlöksklyftor

50 g färsk ingefära

1 st citrongräs

Blanda ihop alla ingredienser. Stek 160 gram oxfilé runt om, lägg i den kalla lagen (resten av ingredienserna) och låt marinera över natten. Ta upp ur lagen och skiva tunna skivor innan servering.

 

MOROTS– OCH INGEFÄRSKRÄM

500 g skalade morötter

ca 40 g riven ingefära

0,5 – 1 dl smetana

salt och peppar

Koka morötterna i vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Mixa, tillsätt ingefära, salt och peppar och lite av smetanan tills det blir en slät puré.

 

BRIE DE MAUX MED HET PLOMMONCHUTNEY

160 g brieost

300 g urkärnade plommon

1 st röd chili hackad

1 st hel kanelstång

0.5 dl cognac

150 g syltsocker

saft från en citron

Dela plommonen i klyftor. Koka ihop 20-30 min till önskad konsistens. Servera osten tillsammans med chutneyn.

 

Servera!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons