Programledarens specialklänning från H&M

15 januari, 2014

Isländsk galaglamour.

Varje år har H&M en intern tävling där en av deras designers får tävla om att sy upp en specialgjord klänning till ELLE-galans programledare. Årets vinnare heter Gigja Isis Gudjónsdóttir, 24, och Steinunn Björg Hrólfsdóttir, 27.

Duon från Reykjavik är sprudlande glad när vi ses i ”The white room” på H&M:s huvudkontor där Gigja designar underkläder och Steinunn jobbar med pyjamasdesign. Gigjas blonda lockar vippar mot axlarna när hon pratar och Steinunns bruna svall är samlat i en knut. De må se helt olika ut men är fullkomligt synkroniserade när de pratar om sin design.

– Vi tyckte att det var väldigt passande för en scenklänning att titta på 70-talets glamour, särskilt på Studio 54 och Michelle Pfeiffer i Scarface. Vi ville ha en ren design med en modern känsla och inspirerades en hel del av tejpkonst och den franska konstnären Felice Varini, berättar Steinunn.

Hur såg designprocessen ut?

Gigja: Vi gjorde research på egen hand och möttes med mängder av inspiration som vi använde till att göra en moodboard. Efter en hel del tecknande träffades vi igen och kombinerade våra idéer till en gemensam design. Vi var faktiskt förvånade när juryn valde jumpsuit-alternativet eftersom vi trodde att de skulle välja ett mer klassiskt alternativ.

Varför designar ni tillsammans?

Gigja: Jag såg annonsen och gick direkt till Steinunn och sa: ”Vi måste göra det!” Jag ville verkligen att vi skulle göra det tillsammans och tyckte att Steinunn vore den perfekta personen att jobba med.

Steinunn: Eftersom vi båda jobbar på H&M är vi vana vid att jobba i team och samarbeta. Vi är också goda vänner, vilket gjorde att det blev en smidig process.

Hur kändes det när ni vann tävlingen?

Gigja: Vi skrek rakt ut och blev så glada! Det är en stor ära och det känns fantastiskt att klänningen kommer att vara på scenen på den här vackra kvinnan.

IMG_2668

Så här såg det ut när klänningen gjorde entré på galan:

foto Josephine Bornebusch: MATHIAS NORDGREN