Möt vinnaren i vår designtävling!

21 december, 2010

Therese Fredman från Borås blev juryns vinnare i ELLE och H&M:s årliga designtävling inför ELLE-galan. Förutom ära och berömmelse (i alla fall här på elle.se) så får vinnaren gå på galan i sin egendesignade klänning.

Igår tog Therese tåget upp till Stockholm för att återigen träffa designteamet på H&M som kommer att förvandla hennes vinnande skisser till färdig galastass. Bilderna från den andra provningen kan du se här.

Vi satte oss ner med Therese en stund för att ta reda på lite mer om henne.

Therese Fredman fyllde 23 förra veckan och har 2.5 år kvar innan hon är färdig textilingenjör med examina från textilhögskolan i Borås. – Vi läser väveri- och trikåteknik och lär oss göra tyger från grunden, berättar Therese. Miljöaspekterna är viktiga, vi sätter oss in i vad respektive del i produktionsledet har för påverkan på miljön. Vi lär oss trycktekniker, färgsättning och beredning. Hur man ritar ett mönster och sedan får en maskin att skapa det, det är mycket matte och fysik.

Therese har tidigare läst mode- och design i Milano, har givit ut två kollektioner i egna märket Diis men har mer och mer börjat intressera sig för hela produktionsledet: – Drömyrket är att bli produktutvecklare på något stort företag. Att åka runt på fabriker och analysera tyger vore roligt. Samtidigt som jag får fortsätta skapa under mitt eget märke.

Egna företaget Diis skapade hon i januari.

– Jag går plus minus noll just nu, vilket är bra. Jag gör i stort sett allt själv: designar, gör mönster, syr, marknadsför, säljer in till butiker, det administrativa. Jag har precis skaffat mig en assistent som ska hjälpa mig med införsäljningen, det behövs. Idag har jag 6-7 återförsäljare varav tre ligger i Stockholm, i vår tillkommer bland annat bubbleroom.se.

Vad för plagg hittar vi i dina kollektioner?

– Kläder att klä upp sig i. Målgruppen är tjejer och kvinnor mellan 25-40. Jag vill att känslan ska vara kvinnligt och sofistikerat, det ska inte vara för tjejigt och inte för sexigt.

Vilka designförebilder har du själv?

Ida Sjöstedt är den svenska designer som är mest lik mig i formspråket. Jag tyckte även om vad Lars Nilsson gjorde för Nina Ricci. Jag gillar det ultrafeminina, mer än det avskalade och typiskt skandinaviska.

Vem får följa med på galan?

– Min ett år äldre syster, vi ska ha en riktig tjejhelg. Jag har redan valt ut vad hon ska ha på sig – ur min egen kollektion så klart!

Följ Thereses designprocess tillsammans med H&M på elle.se/ellegalan2011.

av LISA ARNELL