Magnus Carlson: "Är så stolt, det här är mitt första pris – någonsin"

17 jan, 2017 
AvSophia Genitz
Magnus Carlson har släppt 16 album, hyllats med sitt Weeping Willows och blev känd för hela Sverige i Så mycket bättre i höstas. Ändå är ELLE-galapriset blir hans första – någonsin. Vi träffade Magnus innan galan.
Annons

Motiveringen lyder:

Hans känsliga röst har visat sig gömma ett lika känsligt hjärta – och hans känsla för stil ligger på samma högoktaniga nivå. En modern dandy som med detaljrik nördighet hållit fast vid sin skarpa retrolook genom åren – och bär den med en mjukhet som bara han kan.

Grattis! Hur känns det är vara Sveriges bäst klädda?

– Tack! Jag är så stolt! Det här är det första pris jag vinner. Jag är ju den eviga tvåan och har aldrig vunnit något för mina 16 album. Jag är enormt glad för just det här priset för kläder är något som alltid varit väldigt viktigt, ända sedan mellanstadiet. Stil och kläder sitter intimt ihop med musik för mig.

Varför var det din tur att vinna 2017 tror du?

– Jag har bara varit kontinuerlig och kör min mods-look. För mig är det naturligt att vara snyggt klädd när jag går till Konsum. Jag gillar det. I min outfit blir jag en hel människa och det jag känner mig hemma i signalerar vem jag är. Jag förstår att det här priset inte bara handlar om kläder utan också personlighet och hur det hänger ihop och jag känner mig så fruktansvärt ärad och stolt!

Beskriv din stil.

– Den är inte extravagant, för jag har aldrig haft bekräftelsebehov. Jag har alltid manifesterat vilken musik jag gillar genom mina kläder. För varje år de senaste 15 åren har jag blivit allt mer tidlös i musiken jag lyssnar på och den jag gör och det märks också i mina kläder. Tidlös musik leder an till hållbar kultur. Slit och släng inte min grej utan tidlöst och hållbart är min personlighet. Jag är sådan i allt från relationer till miljötänk.

Annons

Vad är mod 2017?

– Modernisterna idag finns troligtvis inom hip hop-världen. Vi som är mer revivalists gillar det här med tidlöshet, vespa, cappucino och sådana klassiska mod-grejer. Andra inspirationskällor för mod-looken är jazzlirarna från 60-talet och den klassiska preppy Ivy League-stilen.

Vilken känsla framkallar en riktigt snygg kostym hos dig?

– Trygghet. Jag känner mig avslappnad och cool. Det är viktigt att aldrig vara obekväm eller känna sig utklädd. Kvalitet och stil får mig att känna mig bekväm och bra till mods. Det ger själslig frid, därför ar det så viktigt för mig. Det är inte fåfänga men jag kan sitta på t-banan och sedan vända hem för att byta om jag känner att jag har fel skor på mig.

Vilket är ditt första modeminne?

– Jag är uppvuxen på 70-talet i Tumba där märkeshysterin inte fanns. I fyran började jag lyssna på punk och jag kände att jag måste ha stuprörsjeans, annars dör jag! Jag hade ju utsvängda byxor och jag började till och med dra ihop dem innanför strumporna för att få smalare byxor. Sedan tjatade jag hemma och sa att det var opraktiskt med fladdriga byxor, haha. Till slut kom dagen då jag fick nya jeans. Det var total lycka! Jag fick också köpa Vans på Sko Uno på Gamla Brogatan, helt magiskt!

Annons

Hur har sådana minnen präglat dig?

– Det var ju alltid en ekonomisk fråga och jag fick tjata på mina arbetarföräldrar i förorten. Men det som är noga utvalt är viktigt för mig.

Annons