Magdalena Ribbing: "Modemissar du inte ska göra på gala och fest"

12 jan, 2017 
Vad är det egentligen som gäller på en finare fest när det kommer till mode och etikett? Bli galaredo med hjälp av DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing.
Annons

På fredag går den årliga ELLE-galan av stapeln och under vinterhalvåret arrangeras dessutom flera andra galor och festligheter runtom i landet. När det vankas fest gäller det att ha koll på hur man ska klä sig och bete sig, något som inte alltid är helt enkelt och självklart.

Här reder DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing ut hur vi ska tänka när vi klär oss inför festen och hur vi undviker de vanliga etikettfelen.

1. Följ alltid klädkoden

Ett vanligt misstag är att gäster tror att det är artigt att klä sig finare än vad klädkoden på inbjudan anger, som ett slags komplimang till värden.

– Det är inte ett dugg artigt, tvärtom. Klädseln ska vara på den nivå som värdpersonen har satt för festen, säger Magdalena Ribbing.

Det gäller dessutom att hålla koll på skillnaderna mellan de olika klädkoderna, både för män och kvinnor, så att du inte dyker upp i fel kläder trots goda avsikter.

2. Undvik att matcha din partner

Magdalena Ribbing avråder från att som par matcha varandra med exempelvis samma färg på mannens smokingfluga som på kvinnans klänning.

Annons

– Avstå från att matcha. Det är ett vanligt misstag och ser tonårsaktigt ut.

3. Håll koll på handskarna

Handskar är en klurig accessoar på fest, dels passar de inte alla klädkoder och de får heller inte bäras när man äter. Magdalena Ribbing avråder från att bära handskar ifall man inte har tillgång till klassiska handskar som knäpps upp vid handleden och viks in vid en festmiddag.

– De handskar som är vanligast i dag måste dras av helt och hållet och då måste man sitta och klä av sig vid middagsbordet, så jag föreslår att man undviker dem, säger hon.

Ringar och nättare armband ska heller aldrig bäras utanpå handskarna. Det är ett vanligt misstag, enligt Magdalena Ribbing.

4. Skippa sminkfixet

– Man sitter inte och sminkar sig vid middagsbordet, säger Magdalena Ribbing.

Ifall man vill rätta till sminket bör man uppsöka ett badrum. Rör det sig om ett mingel går det bra att vända sig bort från sällskapet, menar etikettexperten.

Annons

5. Förvara handväskan rätt

Vi är många som väljer en mindre och festligare handväska när vi går på fest, men här gäller det att ha koll på etiketten om en middag är del av festen. Magdalena Ribbing rekommenderar en aftonväska med kedja eller axelrem istället för en clutch då den är enklare att bära och förvara vid middagsbordet.

– Man ska aldrig lägga något på ett dukat bord, oavsett hur fin väskan är. Dukningen är gjord av någon och den ändrar man inte på, man varken flyttar något eller lägger till något. Det gäller även snusdosor och mobiler, men med undantag för glasögon.

Magdalena Ribbing föreslår att man istället förvarar väskan i knät, bakom sig på stolen eller hängandes på sidan av stolen. Det går även att diskret lägga väskan i en plastpåse under middagen och förvara den vid fötterna.

6. Våga visa hud

Många kvinnor bär en sjal till sin aftonklänning i tron att det inte passar sig med bara armar och en urringning, något som inte stämmer.

Annons

– Man kan ha en sjal om man tycker det är fint, men det är inte nödvändigt, säger Ribbing.

7. Bekvämt är också festligt

Ha inte skor med höga klackar som du inte orkar gå i hela kvällen, det förstör din feststämning. Klackar är inget tvång oavsett klädkod, menar Magdalena Ribbing.

– Skorna syns inte under en långklänning eller under ett par vida tunna byxor, säger hon och fortsätter:

– Det viktiga är att skorna matchar klädseln så att de är fina och festliga.

Magdalena Ribbing tipsar om att piffa till ett par skor med något glittrigt, ett skospänne eller genom att knyta sidenrosetter till dem. Ifall du föredrar klackar går det bra med både öppna och slutna skor.

8. Släpp håret löst

Magdalena Ribbing påpekar att många felaktigt tror att långt hår måste vara uppsatt vid en finare festtillställning, vilket inte stämmer.

– Man har hängande hår bäst man vill, men har man långt flygande hår riskerar det att fastna i andra personers knappar när man dansar. Men det är inget etikettfel.

9. Tänk utanför klänningen

Vid festliga tillfällen måste man inte ta till klänningen om man föredrar exempelvis en tvådelad ensemble.

– Det är precis lika bra med en festfin kjol och ett liv i annat material. Det är helt korrekt att ha, men material och färg ska fungera ihop, säger Magdalena Ribbing.

LÄS MER:

Annons