"Kultur och konst är lika mycket en del av Houdini som berg och skog"

16 jan, 2017 
AvKatarina Matsson
Houdini är årets vinnare av H&M och ELLEs councious award. Vi träffade märket VD Eva Karlsson och kommunikationschefen Mia Grankvist.
Annons

Motiveringen lyder:

En pionjär inom hållbarhetsarbete, som fortsätter att flytta fram gränserna och med sin höga ambitionsnivå både utmanar och inspirerar oss andra. Hållbarhet är en självklar del i allt företaget gör – från designprocess och materialval till möjligheterna att förlänga livet på enskilda plagg och i slutskedet återvinna dem till något helt nytt. Ett cirkulärt arbete för en hållbar livsstil! 

Grattis! Vi börjar med en sportfråga – hur känns det?

Mia Grankvist (PR- och kommunikationsansvarig): Det känns fantastiskt rolig. Det är förmätet att tro att man ska skuffa hem alla priser, men det känns välförtjänt. Jag hoppas det är ett tecken i tiden – att man slutar placera in både människor och branscher i olika boxar. 2017 blir ett öppnare år, med mindre slutna gränser!

Eva Karlsson (vd): Vi har alltid känt oss lite udda inom frilufts- och sportvärlden. Vi är ju storstadsbor, med huvudkontor vid inloppet till Stockholm. Kultur och konst är lika mycket en del av Houdini som berg och skog. Därför hamnar våra kläder inte bara i outdoorfacket, det är plagg som vi vill ha jämt. Oavsett om vi går på ELLE-galan eller är utomhus.

Berätta om miljötänket?

M: Det är från början en naturlig del, som känns självklar eftersom vår bransch bygger på att det ska finnas en natur. Även om man har kommit jättelångt så händer det hela tiden nya saker, ny kunskap eller ny teknik. Det är ett arbete som hela tiden måste pågå, det kommer hela tiden ny kunskap eller ny teknik. Man måste hela tiden lära sig och vara beredd att ifrågasätta sig själv. Vi vill bli en positiv kraft för miljön.

Annons

E: Vi har kämpat genom åren för att få igenom våra idéer. Vi har lika aggressiva planer framåt, vi vill hamna på plus. Nästan alla produkter är cirkulära, vi har stenkoll på alla komponenter och arbetsförhållanden. Vi har också uthyrning och second hand för att inspirera våra kunder.

Hur klär ni er hållbart på galan?

M: Jag är lånad från topp till tå!

E: En kombination av Houdini, en klänning från Rodebjer som jag haft jättelänge och ett par Costume National-klackar som jag älskar och har haft i säkert tio år.

Annons