H&M OCH ELLE CONSCIOUS AWARD

17 jan, 2014 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

_MG_9904_700

Grattis Bruno Pieters!

MotiveringÄrlighet är ordet som beskriver detta revolutionerande modemärke där kunderna erbjuds 100 procent insyn. Designern bevisar att vi kan shoppa, designa och producera på ett mer hållbart sätt. Men först och främst är det modet vi älskar. Hans modernt twistade klassiker är varje fashionistas dröm – helt utan dåligt samvete.

Bruno Pieters designar modernt twistade klassiker med 100 procents insyn i den hållbara produktionen för Honest by.

Din främsta egenskap som designer?

– Jag vill alltid vara säker på att plaggets historia är lika vacker som designen. Det är någonting jag är stolt över. Jag är inte intresserad av att bara sälja en look. Det kan man köpa var som helst, det finns inget kreativt med det.

Vad är din drivkraft?

– Kärlek.

Vad betyder H&M & ELLE Conscious award för dig?

– Framåtsträvande. När etablerade namn och företag erkänner ett märke som Honest by är det ett framsteg för mig.

Annons

Hur föddes din passion för att arbeta hållbart? Var det när du tog ledigt från modevärlden och reste runt i Indien?

– Jag tror att allt jag har gjort i livet har fört mig hit. Att resa i Indien är en del. Men det var när jag kom tillbaka från mitt sabbatsår som jag hade självförtroendet att satsa på att leva min dröm. Jag är så glad att jag gjorde det, äntligen känner jag att mitt arbete har en mening. Allt vi gör i livet är viktigt men allt har inte lika stor betydelse.

Alla plagg du gör finns även i veganversion?

– Jag gillar inte ordet vegan. Jag föredrar idén om kläder som är ”livsvänliga”. På alla sätt. För mig finns det ingenting lyxigt med en annan individs lidande. Särskilt i vårt moderna samhälle finns det absolut ingen anledning att involvera djur i våra industrier. Vi har alla alternativ vi behöver. Jag älskar att en stor del av allmänheten redan omfamnar de nya alternativen. Jag hoppas att designerna också gör det.

Annons

Har du känt dig ensam i modeindustrin med dina ideal?

– Jag tror att mina värderingar är sådana som hela mänskligheten delar. Men ibland glömmer vi bort vilka vi är. Vi glömmer att vi är människor och vad det innebär. I lexikon står det att en mänsklig varelse är snäll och empatisk. Livet påminner oss om och om igen om att det är vad vi är. Så jag ser med tillförsikt på framtiden. Jag känner mig aldrig ensam, jag kan relatera till alla.

Dina förebilder i modevärlden?

– Det Stella McCartney gör är kanske inte så väldigt hållbart alla gånger men jag beundrar henne för att inte använda skinn och päls, jag tycker att det är väldigt modigt av henne.

Dina tre bästa miljötips?

– 1. Kom ihåg vem du är. 2. Lyssna på vad din själ vill säga dig. Den har förmodligen väntat i flera år på att bli hörd. 3. Var sann mot den rösten och lev din sanning i alla situationer, i alla delar av ditt liv.

Foto Jimmy Rastbäck

conscious

Annons