H&M & ELLEs nykomlingsstipendium Emelie Janrell: "Livmoderklänningen var en oväntad succé"

19 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
Hon slog igenom med buller och bång 2016 när hon designade den uppmärksammade livmoderklänningen åt Tove Lo – och resten är, som man brukar säga, historia. Vinnare av årets nykomlingsstipendium på ELLE-galan är Emelie Janrell.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Motiveringen lyder:

En mäktig kombination av glammig sexighet och skräddad kvinnlighet där hantverket och det handgjorda står i centrum med utsökta broderier och skickligt utförd tillskärning. Mode som hyllar den kvinnliga kroppen och gör bäraren stark, oövervinnerlig – en feministisk power designer som vinner på knockout. Vinnaren av H&M & ELLEs nykomlingsstipendium är Emelie Janrell.

Hur känns det här?

– Jätte, jätte, jättekul! Fantastiskt faktiskt! Jag är både glad och stärkt av detta.

Vad betyder priset för dig?

– Först och främst är det ett otroligt erkännande. Jag är självlärd så till vida att jag inte har någon utbildning, men jag har ju jobbat för andra och lärt mig på det sättet istället. Och att då kunna få ett sådant här pris – det betyder att man ändå ÄR en designer ändå. Jag har ibland haft svårt att se mig som det, jag har ju bara min lilla ateljé där jag sitter och pysslar men det jag älskar!

Finns det något plagg som betyder extra mycket för dig?

– Ja. Den förra kollektionens finalklänning, som Jessika Gedin senare bar på Nobelfesten. Den är jag så glad och stolt över, jag fick verkligen till den exakt som jag ville. Sedan var det förstås ett erkännande att Jessika hörde av sig till mig och ville ha den klänningen på sig. Det var så kul. Extra roligt var det att hon passade så bra i den. Hon har både utseendet och styrkan i sin personlighet att bära upp något sådant här, något som är lite extra.

Annons

Du har fått mycket uppmärksamhet för livmoderklänningen du gjorde till Tove Lo, vad har det plagget betytt för dig?

– Det var en språngbräda. Jag var inte alls beredd på det, att det skulle bli en sådan uppståndelse. Folk fick upp ögonen för mig och att jag finns. Den klänningen var en oväntad succé.

Har du någon drömkund?

– Sara Danius. Henne vill jag otroligt gärna klä. Det känns som att det jag arbetar med skulle passa henne som handen i handsken. Sedan hade det varit roligt att se Lady Gaga eller Beyoncé i min design, jag tror det skulle passa. Det gäller bara att hitta dit.

Var hittar du inspirationen?

– Det är olika. Det kreativa uttrycket kommer från kärleken till hantverket. Genom att expermitera och prova nya tekniker och så… Men jag inspireras också av konst och utställningar. Jag tycker mycket om att grotta ner mig i historiska fenomen.

Alla vinnare på ELLE-galan 2018 hittar du här!

Läs mer: Hon är kvinnan bakom Tove Los livmoderklänning

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofia Johansson, creative advisor H&M

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons