H&M & ELLE CONCIOUS AWARD: STELLA MCCARTNEY

H&M & ELLE CONCIOUS AWARD: STELLA MCCARTNEY

11 januari, 2013

”Jag hoppas att priset inspirerar fler att göra ansvarsfullt mode.”

Hon lyckas designa åtråvärda kollektioner och samtidigt värna om både människor, djur och vår jord. Stella McCartney, 42, är vår favoritmodeaktivist.

För varje kreation i varje kollektion som Stella McCartney designar frågar hon sig vad hon har gjort för att göra plagget lite mer hållbart. Filosofin är att det är alltid bättre att göra någonting än ingenting. Hon tillstår att hon inte är perfekt själv, hon både flyger flygplan och kör bil. Men hon försöker att göra så mycket som möjligt, som att återvinna, släcka lamporna när hon går ut ur ett rum – och framför allt jobba med hållbarhetsfrågor på alla plan i sitt företag, vilket hon redogör för på sin hemsida. Där berättar hon också om hur hon ser på sin egen bransch:

– Jag tycker att modeindustrin verkar vara sist ut på planeten med att arbeta etiskt. Det är det jag hatar med min industri. Ibland får jag känslan av att alla dessa designer sitter på sina höga hästar och ser ner på vanliga dödliga och säger: ”Skit i det, det är päls, det är snyggt, darling!”. Det går inte att nå de människorna. Kedjorna är faktiskt bättre på att försöka jobba med rättvisemärkning och ekologiska varor.

När ELLE gratulerar till vinsten är Stella jätteglad.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är en stor ära. Att få vara den första som tar emot ett nyinstiftat pris känns helt otroligt. Jag beundrar svenska ELLE och H&M för att ni tänker på det här sättet. Och jag hoppas att priset uppmuntrar och inspirerar fler designer att göra mode på ett ansvarsfullt sätt.

Ditt bästa hållbarhetstips i vardagen?

– Jag försöker bara att behandla min omgivning som jag behandlar mig själv. Jag respekterar vår planet och mina medmänniskor. Om man tänker så kan man engagera sig för en god sak, som Köttfri måndag, och göra små förändringar, steg för steg.

MOTIVERING: 

Hon visar att exklusivitet, hållbarhet och ansvar är lika viktiga delar för modebranschens framtid. Med vackra kollektioner producerade med omtanke om människan, djuren och vår jord är hon alltid inspirerande. Vinnaren av H&M & ELLE Conscious Award är Stella McCartney.