Helvit sagovisning från Martin Bergström x H&M Take Care

20 jan, 2019 
AvLisa Arnell
Under ELLE-galan bjöds det på fem modevisningar. Den som avslutade hela prisutdelningen var signerad designern Martin Bergström och H&M:s nya hållbarhetskoncept Take Care – och var helt i galatemat vitt.
Annons

H&M har sedan 2008 tillsammans med ELLE delat ut priset H&M & ELLE Conscious award* och tar nu ännu ett hållbarhetsgrepp på galan. I samband med årets ELLE-gala lanserades konceptet H&M Take Care, och under själva prisutdelningen stod Martin Bergström bakom en helvit visning med omgjorda plagg och resttyger insamlade på H&M.

Hållbarhetskonceptet H&M Take Care lanseras nu i januari på den svenska marknaden. Konceptet har tagits fram för att uppmuntra och hjälpa kunder att uppdatera och förlänga livstiden på sina modefavoriter och är ett komplement till den klädinsamling som H&M haft under många år. Med Take Care vill H&M göra det enklare för kunden att fixa och laga sina plagg. Inom Take Care-konceptet har H&M tagit fram en rad produkter, skapat en sajt med tips och lanserat en service-möjlighet i form av en syateljé (den sistnämnda lanserades i mitten av januari på Hamngatan i Stockholm och öppnar senare under året även i Malmö och Göteborg).

Annons

I produktserien finns en tvättpåse som silar bort mikroplaster, ett tvättmedel som tvättar rent i kallvatten, lagningslappar, sy-kit, fläckborttagningsmedel samt våtservetter för rengöring av sneakers – en hel rad hjälpmedel som förlänger livslängden för favoritplaggen.

För att lyfta återbruk och hållbarhet bestod den avslutade visningen på ELLE-galan helt av återvunna kläder. Gästerna på plats fick njuta av 15 entréer signerade Martin Bergström, där modellerna gick ut på catwalken till ett performance av Minttu Vesala. Till visningen hade Martin Bergström tagit kläder insamlade på H&M och skapat nya kreationer och en visning helt i vitt.

– Plaggen tog tre månader att arbeta fram och jag har arbetat med olika tekniker inom tryck, skrädderi och skulptur. Insamlade plagg och textilier gjordes om till metervara som sedan har formats och draperats till de nya plaggen, berättar Martin Bergström.

Annons

Se hela visningen och alla outfits här.

Foto: Mathias Nordgren 

 H&M Take Care, lång vit kreation.
 H&M Take Care, vit spetsklänning.
 H&M Take Care, vit stor kreation.
 H&M Take Care, volangkreation.
Annons
 H&M Take Care, dansande modell i vitt.
 H&M Take Care, vit volangklänning och vita strumpor.
 H&M Take Care, vit lång spetsklänning och hög huvudbonad i spets.
Annons
 H&M Take Care, kort vit klänning.
 H&M Take Care, lång rak klänning med massor utav spets.
 H&M Take Care, spets och tyllkreation.
Annons
 H&M Take Care, kreation med olika tyg i vitt.
 H&M Take Care, rak lång klänning i vitt.

Design: Martin Bergström/Skarp

Annons

Makeup: Kajsa Svanberg/Mikas Looks för L´Oréal Paris

Hår: Lyko

Poetry Performance: Minttu Vesala

Musik: Timo Kaukolampi

Skrädderi: Lisbeth Stålborgs Sömnadsateljé

Tack till: Konstfack och H&M

Foto: Mathias Nordgren

*Priset ”H&M och ELLEs Conscious Awards” hette tidigare ”Årets H&M-stipendiat Hållbarhet”.

Läs mer:

Annons