Helvit sagovisning från Martin Bergström x H&M Take Care

Under ELLE-galan bjöds det på fem modevisningar. Den som avslutade hela prisutdelningen var signerad designern Martin Bergström och H&M:s nya hållbarhetskoncept Take Care – och var helt i galatemat vitt.
20 januari, 2019

H&M har sedan 2008 tillsammans med ELLE delat ut priset H&M & ELLE Conscious award* och tar nu ännu ett hållbarhetsgrepp på galan. I samband med årets ELLE-gala lanserades konceptet H&M Take Care, och under själva prisutdelningen stod Martin Bergström bakom en helvit visning med omgjorda plagg och resttyger insamlade på H&M.

Hållbarhetskonceptet H&M Take Care lanseras nu i januari på den svenska marknaden. Konceptet har tagits fram för att uppmuntra och hjälpa kunder att uppdatera och förlänga livstiden på sina modefavoriter och är ett komplement till den klädinsamling som H&M haft under många år. Med Take Care vill H&M göra det enklare för kunden att fixa och laga sina plagg. Inom Take Care-konceptet har H&M tagit fram en rad produkter, skapat en sajt med tips och lanserat en service-möjlighet i form av en syateljé (den sistnämnda lanserades i mitten av januari på Hamngatan i Stockholm och öppnar senare under året även i Malmö och Göteborg).

I produktserien finns en tvättpåse som silar bort mikroplaster, ett tvättmedel som tvättar rent i kallvatten, lagningslappar, sy-kit, fläckborttagningsmedel samt våtservetter för rengöring av sneakers – en hel rad hjälpmedel som förlänger livslängden för favoritplaggen.

För att lyfta återbruk och hållbarhet bestod den avslutade visningen på ELLE-galan helt av återvunna kläder. Gästerna på plats fick njuta av 15 entréer signerade Martin Bergström, där modellerna gick ut på catwalken till ett performance av Minttu Vesala. Till visningen hade Martin Bergström tagit kläder insamlade på H&M och skapat nya kreationer och en visning helt i vitt.

– Plaggen tog tre månader att arbeta fram och jag har arbetat med olika tekniker inom tryck, skrädderi och skulptur. Insamlade plagg och textilier gjordes om till metervara som sedan har formats och draperats till de nya plaggen, berättar Martin Bergström.

Se hela visningen och alla outfits här.

Foto: Mathias Nordgren 

Design: Martin Bergström/Skarp

Makeup: Kajsa Svanberg/Mikas Looks för L´Oréal Paris

Hår: Lyko

Poetry Performance: Minttu Vesala

Musik: Timo Kaukolampi

Skrädderi: Lisbeth Stålborgs Sömnadsateljé

Tack till: Konstfack och H&M

Foto: Mathias Nordgren

*Priset ”H&M och ELLEs Conscious Awards” hette tidigare ”Årets H&M-stipendiat Hållbarhet”.

Läs mer:

Följ med backstage på ELLE-galan 2019

Se Rodebjers visning på ELLE-galan 2019

Maria Nilsdotters sagolika visning på ELLE-galan 2019

Se prisvinnande Rave Reviews visning på ELLE-galan 2019

Selam Fessahayes färgsprakande visning på ELLE-galan 2019