Har du koll på glasögonmodet genom tiderna?

Har du koll på glasögonmodet genom tiderna?

05 januari, 2010

Synsam är en av våra sponsorer till ELLE-galan – som i år firar 20-årsjubileum! För att fira tillsammans med oss har de gått igenom de stora glasögontrenderna de senaste 20 åren. Minns du alla bågarna som varit trendigast de senaste två decennierna?

1997 – 2002

Glasögonmodet dominerades av trenderna från det tidiga 90-talet, formen på glas- och solglasögon var fortsatt rektangulära och bågarna var breda. Kate Moss, Calvin Kleins musa under hela 90-talet, bar kattformade bågar i lätt acetat, vilket var en tidstypisk trend. De stora modehusen: Chanel, Prada och Gucci börjar investera mer i sina eyefashion-kollektioner och glas och solglasögon blir allt mer en het modeaccessoar. Johnny Depp bar tonade glas i ett par lätta, tunna bågar något som satte standarden bland kändisar och modeikoner vid millennieskiftet.

Swarovski, 1 949 kr, läs mer här >

Persol, 1 890 kr, läs mer här >

 

2002 – 2007

Det nya decenniet erbjöd ett splittrat och spretigt mode. Prada och Gucci byggde sitt glasögonmode på kupade bågar i beige med guldiga detaljer samtidigt som de överdimensionerade fjärilsformade bågarna sågs flitigt på catwalken, bl.a. hos Versace. Neonfärger blandades med den 70-tals inspirerade ”boho-stilen”, tunikor och broderade kläder matchades med klassiska pilotbrillor.

Dolce & Gabbana, 2 090 kr, läs mer här >

Fellepini, 999 kr, läs mer här >

Ray-Ban, 1 650 kr, läs mer här >

 

2007 – 2012

2008 gjorde Chanel en av sina mest ikoniska solglasögonkollektioner någonsin, runda svarta bågar i sann Jackie O-anda. Victoria Beckham gjorde entré som modeguru och hennes överdimensionerade solglasögon blev snabbt en stark trend. Samtidigt kom de klassiska 50-talsinspirerade Wayfarerbågarna från Ray-Ban tillbaka och fenomenet ”geek-fashion” blev ett faktum både inom glas- och solglasögon.

Tom Ford, 2 250 kr, läs mer här >

Ray-Ban, 1 649 kr, läs mer här > 

 

2012 – 2017

Under de senaste åren har vi sett en mix av föregående års glasögontrender: pilot-formade glasögon, over-sized-varianter i alla former och inte minst de runda bågarna. Dior skapade 2014 en futuristisk glasögonkollektion där runda bågar pryddes av en metalldetalj ovantill, något som flera designer plockat upp och som vi fortfarande ser som en stark trend. Supermodellen Cara Delevingne blandar gamla stilar med nya och bär tonade pantos med spegelglas.

Modeglas är en växande trend och glasögon håller på att bli mer än ”bara ett hjälpmedel”. Glasögon ger dig karaktär och förstärker dina stilar. Glöm att ha bara ett par! Variation och mix and match är det som gäller.

Fellepini, 999 kr, läs mer här >

Ray-Ban, 1 750 kr, läs mer här >