ELLE-galan: Juryn 2011!

03 jan, 2011 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För många är ELLE-galan främst en kväll i festens och glamourens tecken. Galadressade gäster som beträder röda mattan och tillsammans utgör årets mest välklädda mingel. Men egentligen så är det ju en fest för årets vinnare – de främsta aktörerna på den svenska modescenen under året som gått. Och allt avgörs av den noga utvalda juryn.

Låt oss presentera personerna som ligger bakom valen av årets vinnare:

ELLE-galajuryn 2011.

HERMINE COYET-OHLÉN
ELLEs chefredaktör och juryns ordförande.

Hur går tankarna när man ska komma fram till en vinnare – har det varit lätt eller blev det stora diskussioner?

Annons

– Det är alltid svårt, vi har så många duktiga kreatörer i Sverige. Men också väldigt lärorikt och roligt.

Vilket är ditt roligaste minne från en ELLE-gala?

– När Dita von Teese strippade i ett cocktailglas, eller när Musse Hasselvall gjorde det på catwalken.

MARIA SOXBO
Tillförordnad redaktionschef på ELLE som utöver mode även har totalkoll på inrednings­världen.

Vad krävs för att bli Årets designer?

– Ett fantastiskt år medhöst- och vårkollektioner som är något utöver det vanliga och som lyfter varumärket till en högre nivå, samtidigt som de stämmer överens med märkets själ. Att åstadkomma två kreativa fullträffar som dessutom ligger helt rätt i tiden är onekligen en utmaning.

Annons

Vilket är ditt bästa modeminne?

– Dött lopp mellan att gå hem med drömjackan i siden med fågelmönster från Ann Demeulemeesters vår 2010 i en påse och att hoppa i den ljusrosa, bardotrutiga klänningen med underkjol och spetskrage till avslutningen i första klass.

Varför är mode viktigt?

– För att ALLA signalerar något genom kläderna de bär. Att bära jeans och t-shirt för att man ”inte bryr sig” är också ett statement, vare sig man vill eller inte. Mode är ett hantverk, ett uttryckssätt och en konstform – som dessutom har en kommersiell kraft – och därför är det viktigt.

SOFIA RASTBÄCK
ELLEs typografi- och tonsäkra art director.

Vilken typ av mode och designer gillar du?

– Jag faller för det minimalistiska modet som hos Céline och Chloé och allt som Miuccia Prada gör inspirerar mig alltid. Jag är inte så mycket för mönster men älskar klädda knappar.

Annons

Vilket är ditt bästa minne från en ELLE-gala?

– Dita von Teese i martiniglaset på galan 2007.

Kan man se några tydliga trender inom modefotografi just nu?

– Vi ser en återgång till klassiskt modefoto med en analog känsla. Okonstlat, spontant och mycket pondus.

CIA JANSSON
ELLEs modechef och creative director, med stenkoll på både modets historia, nutid och framtid.

Hur väcktes ditt mode­intresse?

– Det var någon gång i högstadiet som jag såg en modeteckning gjord för Beckmans skola. Så upptäckte jag att Beckmans fanns, och bestämde mig för att jag ville gå där. För mig har mode aldrig handlat om shopping, utan om sömnad, om ett hantverk.

Annons

Vilket är ditt bästa visningsminne?

– Helt klart Alexander McQueens visning för våren/sommaren 1999, när Shalom Harlow blev spraymålad av två robotar. Folk stod upp och skrek, det var helt hysteriskt. Det var som en chock att mode kunde vara så otroligt artistiskt.

DANIEL LINDSTRÖM
Modechef på Café och därmed en av Sveriges största auktoriteter på herrmode.

Vad krävs för att bli Årets designer?

– Originalitet, kreativitet, hög kvalité och att man lyckats fånga tidsandan på ett professionellt sätt.

Vilket är ditt bästa minne från en ELLE-gala?

– Första galan 1997 i Blå hallen i Stadshuset. Jag var nyanställd på vårt förlag och fick mitt livs första injektion av förbehållslös glamour.

Annons

Vilken kändis skulle du helst byta garderob med?

– Tom Ford. Jag kan byta både garderob och utseende med honom, tack.

PETER ANDERSSON
ELLE-galans producent/creative director är även en av Sveriges mest framgångsrika hårstylister.

Vilket är ditt bästa minne från en ELLE-gala?

– Om jag inte ska ta någon av de fem gånger jag vunnit kan det nog inte bli något specifikt minne. Det får bli ELLE-galan 2009 eftersom det var den första jag producerade och det var otroligt spännande att se att den vision jag hade fungerade.

Hur går tankarna när man ska komma fram till en vinnare?

– Det är självklart aldrig lätt men det finns ett statut att följa och det kanske inte är så många som uppfyller det. Stora diskussioner har nog folk som vi om det mesta, men vi lyckades enas riktigt bra.

MADELAINE LEVY
Chefredaktör för Bon international och förlagsredaktör för svenska Bon.

Vad krävs för att bli Årets designer?

Annons

– En egen estetik, att kollektionerna speglar sin samtid, någon form av framsteg eller lyft i förhållande till tidigare år, samt rätt mix av kreativ och kommersiell styrka.

Vilken kändis skulle du helst byta garderob med?

– Carey Mulligan om jag ska vara realistisk och tänka på vad jag faktiskt skulle ha på mig, men egentligen Daphne Guinness.

Bästa modeminnet?

– Boom box, östra London, måste varit en söndag någon gång under 2007. Agyness Deyn var där, liksom Gareth Pugh och James Jeanette … och alla hade de mest utomjordiskt fabulösa outfits jag någonsin hade sett. Just då var det så här och nu någonting kan bli. Bara något år senare kändes det fullkomligt daterat. Precis som det ska vara med mode …

SUSANNE LJUNG
Modejournalist och författare, programledare för Stil i P1.

Hur väcktes ditt mode­intresse?

Annons

– Med en mamma som ständigt gick klädd som kvinnorna i Mad men fanns det ingen chans att värja sig. I synnerhet inte som hon dessutom gav mig en Barbiedocka med väl utrustad garderob, inklusive snygga pumps. Förutom väl valda plagg till mig också. Detta kombinerades sedan med en regelbunden dos av Damernas värld (som förr var veckotidning) under alla år. Total modeindoktrinering från unga år, med andra ord.

Vad krävs för att bli Årets designer?

– En hel del! En lika väl genomtänkt som genomförd egen och konsekvent återkommande stil. Det innebär inte att göra samma sak, om och om igen, utan att plaggen har en personlig ”signatur”. Att man inte tullar på klädernas kvalitet. Inte minst är det viktigt att kläderna når ut till publik och butik, att ha en affärsplan är viktigt det också.

Vilket är ditt favoritplagg?

– Önskar jag kunde säga ”min nya skräddarsydda smoking från Tom Ford”, men handen på hjärtat: det är just nu en ljusgrå kashmirhoodie från Banana republic som värmer skönt när jag sitter hemma och skriver, vilket är större delen av tiden.

ERIK TORSTENSSON
Londonbaserad creative director och en av grundarna till Saturday group.

Varför är mode viktigt?

Annons

– Mode är viktigt för att det handlar på en viss nivå om eskapism och vackra ting, det existerar också på så oerhört många nivåer så att alla kan välja att ta del på sitt sätt. Människan uppskattar och behöver detta sätt att uttrycka sig på, att kunna visa vem man är genom sina valda koder. Däremot ska mode inte ta sig själv på för stort allvar, det blir ofta modets problem.

Vilket är ditt bästa modeminne?

– Det senaste var när vi plåtade omslaget till nya numret av vår tidning Industrie. Vi hade lyckats få ihop Marc Jacobs med Patrick Demarchelier och Katie Grand, och Marc hade gått med på att modella sin egen kollektion för kvinnor, så full on drag. Mitt i första bilden avbryter Marc utan ett ord och lämnar set, det blir tyst och lite obekvämt, han sätter sig ner i köket och en assistent är snabbt där med papper och penna, sen designar han i tio minuter medan alla nervöst väntar. När han kom tillbaka förklarade han att han alltid måste få ner sina idéer så snabbt han bara kan när han får dem, annars glömmer han dem eller tappar inspirationen.

AGNES BRAUNERHIELM
Moderedaktör på Rodeo, frilansande modejournalist samt en av Sveriges bästa modebloggare.

Annons

Hur väcktes ditt mode-intresse?

– Det kom lite i olika steg. Intresset för kläder uppstod i och med upptäckten hur en klädstil också påverkade ens självbild och liv. Med det kom ett intresse för modetidningar och framför allt modevisningar – det var också då jag förstod att allt jag trott dittills var fel. Jag minns framför allt hur Margiela, Issey Miyake och Comme des garçons vände upp och ner på det man trott var en sanning.

Ditt bästa visningsminne?

– Jag vill säga att det var när jag smet in på visningar för Raf Simons, Yves Saint Laurent och Lanvin för några år sedan. Men, det måste ändå varit när jag satt hemma i soffan, helt oglammigt, och såg livestreamen av Alexander McQueens vår/sommar 2011-visning. Närbilderna var fantastiska, också hur kamerorna gjordes till en del av visningen – och det gav en extra magisk känsla att veta att man såg kollektionen precis samtidigt med de på plats och med människor över hela världen. Synd bara att Lady Gaga sabbade uppkopplingen för några på slutet: Hon twittrade en länk …

Annons

Hur går tankarna när man ska komma fram till en vinnare – stora diskussioner?

– Det har blivit stora diskussioner, o ja, men i slutändan kändes det ändå som att alla var helt nöjda och helt överens om både nomineringar och vinnare.

MIKAEL JANSSON

Är man en av världens bästa, mest eftertraktade och ständigt uppbokade fotografer händer det tyvärr att man är på resande fot och oanträffbar när det ska svaras på frågor. Så var det den här gången.

Vilka vinnare de utsett får du veta på ELLE-galan den 14 januari!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons