”En enorm walk in closet känns omodernt! Fyll den med böcker i stället.”

18 jan, 2017 
AvLovisa Lundström
Annons

Motiveringen lyder:

Med osviklig känsla för tidens tecken och kulturhistoriska samband. I över ett kvarts sekel har hon fördjupat våra kunskaper om modets mening med lika kunniga som personliga texter – samtidigt som hon givit mode status på museerna. Årets hederspris går till författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt.

Grattis, hur känns det att få Årets hederspris?

– Kul, spännande och härligt! Jag tycker att det är roligt att man blickar lite bakåt också och reflekterar över det som har varit.

Din viktigaste karriärmilstolpe?

– Min bok Tidens tecken där jag jämför mode med konst, skulptur och arkitektur. Den kom att betyda oväntat mycket för en ny läsekrets utanför modesfären och fick stort genomslag, det var roligt!

Hur hittade du ditt språk?

– Jag hade en duktig redaktionssekreterare på Månadsjournalen, Magdalena Ribbing. Hon var tuff men gillade mina texter. Min tidigare man Claes som jag var gift med i 30 år uppmuntrade mig i att använda så lite adjektiv som möjligt, inspirerad av Hemingway. Han fick mig också att lyfta mig själv i håret och börja skriva böcker.

Du åkte tidigt till Paris och rapporterade från modevisningarna?

– Ja, det var så spännande! Eftersom jag var i samma ålder som fotomodellerna då så hängde jag med några svenskor, bland annat Siv Benno, och fick följa med på plåtningar på kvällarna efter visningarna. Där hade jag chansen att syna plaggen i sömmarna och kom hem med massor av material och bakgrundsinformation som ingen annan hade tillgång till då.

Annons

Vad tycker du att dagens mode säger om samtiden?

– Det är alltid svårt att avläsa medan man befinner sig just nu. Men det känns som att vi står inför stor förändring både modemässigt och i vårt sätt att leva.  Det pågår en diskussionen om hållbarhet och användandet av kläder. Det känns fel att förbruka så mycket i onödan. Min garderob krymper och krymper, jag väljer märken som Armani (om jag hade råd) och Filippa K för långsiktigheten. Man ska kunna leva ett helt liv med sin basgarderob. En enorm walk in closet känns omodernt! Jag tycker att man kan fylla den med böcker i stället.

Annons