ELLEs och H&Ms designtävling: Vinnaren är utsedd!

13 dec, 2013 
AvLisa Arnell
Annons
helena-tellow-vinnare


Och vinnaren blev…

Helena Tellow är designern som slutligen vann H&Ms och ELLEs designtävling. Helena bor i London och jobbar som junior graphic designer hos Paul Smith. På fritiden jobbar hon mycket med sin egen design och drömmen är att få förvekliga fler egna idéer. Den 17 januari kommer Helena att få gå på ELLE-galan och visa upp sin gråmelerade, vinnande galaklänning på röda mattan. Innan dess väntar dock måttagning, provning, finjusteringar och flertalet provningar. ELLEs Katarina Muhr ringde upp Helena och tog reda på mer om årets vinnare.

Hur gick det till när du skapade din klänningen?

Annons

– Eftersom det ändå är en gala ville jag försöka göra något klassiskt och elegant. Men för att göra det trendigare och mer lättanvänt valde jag att kombinera det med något mer casual. Jag tycker om när man blandar stilar och material.

Kan du berätta lite om klänningen? 

– Jag har blandat gråmelerad bomull med ett lyxigare sidentyg för att få en fin kontrast. Inne i ett av vecken ska det vara ett tryck som inte syns utifrån, det kan möjligen skymta när man går eller sitter ner men är framförallt tänkt som en hemlighet för bärarens skull. Jag gillar när man inte ser alla detaljer på en gång utan måste titta flera gånger.

Vad inspirerade dig?

– 50-tals kjolar, foton av Esther Lobo Rorschach, sportkläder och Lana del Reys låt Driving in cars with boys. Jag gör ofta en spellista till det jag designar för att skapa en bra stämning.

Hur ser ditt liv ut just nu?

– Mitt liv ser rätt vanligt ut. Jag umgås mycket med vänner och försöker vara kreativ och rita när jag får tid över. London är en helt fantastisk stad och det finns alltid nya gator och områden att upptäcka.

Annons

Du har praktiserat hos Vivienne Westwood och Erdem och jobbar just nu för Paul Smith. Vad har varit mest lärorikt från alla dessa arbetsplatser?

– Som praktikant och assistent har man så klart inte speciellt mycket att säga till om, men det har varit väldigt lärorikt är att titta på hur andra arbetar; deras olika sätt att hantera uppgifter och framförallt hur man kan bli kreativ på beställning. Att vara snabb med att komma på nya idéer kräver en viss teknik och det försöker jag alltid att bli bättre på.

Hur skulle du sammanfatta din design med en kort mening?

– Grace Kelly goes to Shoreditch.

Vad hoppas du på för framtiden?

– Jag hoppas kunna jobba som designer, att få möjlighet att driva mina egna idéer och inte enbart rita upp andras. Ett jobb som designassistent hade varit en bra början.

Vad ser du mest fram emot på ELLE-galan?

– Att få se massor av fantastiskt svensk mode! Och att få spendera en hel helg med min syster som jag tar med mig. Vi bor i olika städer nu så det kommer verkligen bli lyxigt!

av KATARINA MUHR

Helena Tellow

Helenas vinnande bidrag. 

Annons