PRESSINFORMATION ELLE-GALAN 2012:

13 januari, 2012

För 15:e året i rad delar ELLE ut Sveriges största modepris i 15 kategorier.

Vid galan på Grand Hôtel i Stockholm fredagen den 13 januari koras vinnarna ur den svenska modeeliten. Nedan följer allt pressmaterial. Om byline anges nedan måste dessa anges vid publicering av bilderna.

Kategorier, jury och vinnare:

Pristagarna i kategorierna Årets svenska designer, Årets accessoardesigner, Årets blickfång och Årets hederspris utses av en jury bestående av Hermine Coyet Ohlén, ELLEs chefredaktör och juryns ordförande, Cia Jansson, modechef och creative director på ELLE, Daniel Lindström, modechef på Café, Susanne Ljung, journalist och programledare för Stil i P1, Linda Leopold, chefredaktör Bon, och Lisa Cornelius, chefredaktör Rodeo.

Pristagarna i kategorierna Årets modefotograf, Årets stylist, Årets hårstylist, Årets modell och Årets hederspris utses av en jury bestående av Hermine Coyet Ohlen, Cia Jansson, Daniel Lindström, Sofia Rastbäck, art director ELLE, Peter Andersson, galans visningsproducent, Camilla Åkrans, modefotograf, och Robert Rydberg, stylist.

H&M-stipendiet för årets nykomling inom design utses av Cia Jansson och Ann-Sofie Johansson, chefsdesigner H&M.

H&M-stipendiet för hållbarhet utses av Hermine Coyet Ohlén, Catarina Midby, Trend coordinator/Fashion & Sustainability communication på H&M, Maj-La Pizzelli, upphovskvinna till HOW, och Daniel Mensch, VD Fair Unlimited.

Årets look utses av ELLE i samarbete med L`Oréal.

Årets bäst klädda-kategorier utses av ELLEs läsare tillsammans med ELLE.

Årets internationella designer utses av ELLE.

ELLEs modelegend utses av ELLE.

För att ladda ner dokument med alla vinnare och juryns motiveringar – klicka här!

ELLE logo:

LADDA NER HÄR.

ELLE-galan 2012 logo:

LADDA NER HÄR.

TIDIGARE VINNARE:

LADDA NER HÄR.

PRESSBILDER JURYN:

Hermine Coyet Ohlén. LADDA NER HÄR!

Cia Jansson. LADDA NER HÄR

Sofia Rastbäck. LADDA NER HÄR

Daniel Lindström. LADDA NER HÄR

Linda Leopold. Foto: Maja Flink. LADDA NER HÄR

Susanne Ljung. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio. LADDA NER HÄR

Camilla Åkrans. Foto: Viktor Flumé. LADDA NER HÄR

Robert Rydberg. LADDA NER HÄR

Peter Andersson. LADDA NER HÄR

Lisa Corneliusson. LADDA NER HÄR

ÅRETS KATEGORIER:

Årets svenska designer

International designer of the year

Årets accessoardesigner

ELLEs modelegend

Årets bäst klädda man

Årets bäst klädda kvinna

Årets hårstylist

Årets stylist

Årets modell

Årets modefotograf

H&M-stipendiet för hållbarhet

H&M-stipendiet för årets nykomling inom design

Årets look i samarbete med L´Oréal Paris

Årets hederspris

Årets blickfång

PRESSBILDER VINNARE:

ÅRETS SVENSKA DESIGNER: Jonny Johansson för Acne.

LADDA NER HÄR!

ÅRETS ACCESSOARDESIGNER: Ulrika Lundgren för Rika.

LADDA NER HÄR!

ÅRETS BÄSTA KLÄDDA KVINNA: Alicia Vikander

Foto: Johnny Wohlin

LADDA NER HÄR!

ÅRETS BÄST KLÄDDA MAN: Timbuktu.

LADDA NER HÄR!

ÅRETS MODELL: Theres Alexandersson

Foto: Camilla Åkrans

LADDA NER HÄR!

ÅRETS BLICKFÅNG: Urbanears och Molami

LADDA NER HÄR!

ÅRETS MODEFOTOGRAF: Elisabeth Toll

Foto: Charli Ljung

LADDA NER HÄR!

ÅRETS STYLIST: Lisa Lindqwister

LADDA NER HÄR!

ÅRETS HÅRSTYLIST: Ali Pirzadeh

Foto: Oskar Gyllenswärd

LADDA NER HÄR!

ÅRETS HEDERSPRIS: Ingela Klemetz Farago

LADDA NER HÄR!

H&M-STIPENDIET FÖR NYKOMLING INOM DESIGN: Altewai Saome

LADDA NER HÄR!

ÅRETS LOOK I SAMARBETE MED L’ORÉAL PARIS: Tove Styrke

Foto: Thomas Ökvist

LADDA NER HÄR!

H&M-STIPENDIET FÖR HÅLLBARHET: Gudrun Sjödén

LADDA NER HÄR!

INTERNATIONAL DESIGNER OF THE YEAR: Mr Ralph Lauren

LADDA NER HÄR!

MOTIVERINGAR:

Årets svenska designer

Signifikativa silhuetter och skärningar. Premiumplagg av allra högsta modegrad. En framgångsmix av urban modernism och klassisk lyx. Från svenskt flaggskepp till internationell uppstickare: Årets designer är Jonny Johansson för Acne.

Årets accessoardesigner

En världsomspännande framgångssaga förpackad i rock’n’roll och bohemisk lyx. Dyrbart hantverk som växt från signaturväskor till en fullskalig modekollektion. Årets accessoardesigner är en stjärna – Ulrika Lundgren för Rika.

Årets modefotograf

En poetisk kompositör som trivs bäst i öppna landskap. Sinnlig, kvinnlig – alltid i samspel med modell och miljö. Ett skandinaviskt ljus bland hårda blixtar: Årets modefotograf är Elisabeth Toll.

Årets stylist

Alltid förankrad i nuet eller redan på väg till modets nästa steg. Stilbildande, nyfiken och hyperproduktiv. Kompromisslöst visualiserande modets högsta puls: Styrka, sexighet och fart. En ödmjuk powerkvinna på den svenska modescenen. Årets stylist är Lisa Lindqwister.

Årets hårstylist

Efter ett karriäristisk, hårresande år. Med storstilade översättningar av catwalkens kollektioner. Från klassiska tolkningar till uppsättningar i världsklass. Han gör modebilden punkigare, glamorösare, vackrare. Årets hårstylist är Ali Pirzadeh.

Årets modell

En skandinavisk amazon med klassiska drag. Som exploderade på vårens visningar. En skönhet av i dag – lika älskad av kameran som av catwalken. Hon är stark, hon är vacker och hon har stil. Årets modell är Theres Alexandersson.

Årets look i samarbete med L’Oréal Paris

Ett energiskt styrkebesked. Personlig, orginell och orädd. En artist i sitt absoluta esse. En idol i tiden. Årets look är ett färgsprakande fyrverkeri – Tove Styrke.

Årets blickfång

Vågfångare i lyxförpackning. Högteknologi designad till perfektion. I Årets blickfång står ljuddesigners med känsla för exklusivitet. Höj volymen för Urban Ears och Molami.

Årets hederspris

En pricksäker modellscout, musa och stylist. Maximalistisk, artistisk, konsekvent. En renässanskvinna, en flamboyant, en ikon. Vår påfågel bland gråsparvar. Årets hederspristagare är Ingela Klemetz Farago.

ELLEs modelegend

En lysande superstjärna – en röst på miljonen. En modelegend, lika stilsäker nu som då. Tack för alla glittrande outfits. Thank you for the music. Du är för alltid vår dancing queen – Agnetha Fältskog

H&M-stipendiet för årets nykomling inom design

Årets nykomling utmärker sig för en modern och spännande stil där det konstnärliga möter det enkla, sportiga och bärbara. En kollektion som andas kvinnlighet och nyskapande mode av en nyfiken duo som blickar framåt. Vinnarna är Altewai Saome.

H&M-stipendiet för hållbarhet

Hon är en färgglad kulturdam med gröna tankar Med en personlig vision om en bättre värld Tidlösa kollektioner, accessoarer och inredning Med mönsterrikedom, glädje och medvetna avtryck Årets hållbarhetspris går till Gudrun Sjödén.

Årets bäst klädda man

En rapp charmör från skåneland. För mode fått en blodad tand. Från jeans och vitt linne. Till hattprydd dansman med stilsinne. För kvällen svängigaste pris – upp med en hand! Årets så mycket bättre klädda man är Timbuktu.

Årets bäst klädda kvinna

Hon är en svensk modeambassadör i glamourens högborg. En kronjuvel bland evigt glänsande stjärnor. En prima ballerina som slår piruetter hela vägen till Hollywood. Till det som är vackert – Årets bäst klädda kvinna är Alicia Vikander.

International designer of the Year

A storyteller of timeless style, classic tailoring and sporty elegance A designer of gentlewomen and men ­ from the effortless to the extraordinary True craftmanship and visions of the American dream From the country side to the life of glitter and jazz The International designer of the year is Mr Ralph Lauren.