ELLE möter: Årets bäst scenklädda Lykke Li

13 februari, 2009

Lykke Li turnerar världen runt med albumet Youth novel, hon skriver på nytt material och lånar sin overkligt coola röst till Kanye West. Jag lyckas fånga henne i Amsterdam där hon provar lyxskor med viss tvekan.

– De här är högklackade med öppen tå och guldnitar.

lykkeli

Vad säger din stil om dig?

– Att jag är en komplex person med olika sidor. Samtidigt försöker jag vara tydlig. Jag vill att folk ska förstå vad jag menar.

Vad menar du då?

– Ibland vill jag fly från verkligheten, andra gånger vill jag förmedla vad jag känner. Det handlar om eskapism. Ena dagen är man Marlon Brando, den andra är man Grace Jones. Jag gör vardagen roligare för mig själv.

Vad inspirerar dig?

– Personer vars stil sitter i uttrycket. Det kan innebära att man har på sig en sopsäck eller ingenting, det sitter i känslan.

Jag gillar till exempel Lauren Bacall, och Ingmar Bergman för hans renhet och tidlöshet. Grace Jones inspirerar för att hon är så överdriven.

Vilka designer tycker du om?

– Yves Saint Laurent, Rick Owens för tillfället, Martin Margiela ibland och australiensiske Fredrick Grey. Svenska Acne, Hope, Diana Orving och Helena Hörstedt.

Vad är skillnaden i din stil när du står på scen?

– Jag vill att kläderna ska fungera som en kanvas där man sedan låter kroppen tala i stället för tvärtom. Det är i mörkret månen skiner! Plaggen måste kunna röra sig och det visuella förstärkas, så allt blir lite mer extremt än vanligt.

Hur går det med skorna nu då?

– Jag tror inte att jag köper dem. Av någon anledning gillar jag inte alls Gucci. Det är lite för Los Angeles-lyx för mig Jag gillar nedgången dekadens bättre.

Av Erika Vallin