ELLE-galan: Nhu här och nu!

13 januari, 2011

Ett år efter ELLE-galans pris kommer Nhu Duong med ny kollektion och smycken för Svenskt tenn. Med bara dagar kvar till 2011 års gala fick ELLE tag på på förra årets H&M Stipendiat Nykomling i en studio i Berlin.

Namn: Nhu duong

Ålder: 27 år.

Bor: Berlin och Stockholm.

Familj: Pojkvännen Dennis Oliver Schroer.

Utbildning: Beckmans designhögskola.

Inspireras för tillfället av: Dennis Oliver Schroer, naturen, självbiografier.

[nggallery id=1197]

Under Stockholms modevecka presenterade Nhu Duong sin nya vårkollektion avsides i en studio på Hagagatan i Stockholm. Men det hindrade inte medierna från att ta sig dit. Intresset är stort för den här nykomlingens framtida verk. I den nya kollektionen syns delikata silkesklänningar tryckta med pixlade digitaltryck och kombinerade med tekniska material som tunn neopren. Och hennes skapande rymmer mer. Nhu har även hunnit göra smycken tillsammans med en gammal ikon inom svensk design, Svenskt tenn.

Först till ett löfte du har gett oss. När du vann ELLEs och H&M:s stipendium för Bästa nykomling på ELLE-galan 2010 lovade du bestämt i ditt tacktal: ”Nästa kollektion kommer gå att köpa.” Har du lyckats hålla ditt löfte?

– Ja, vårkollektionen kan specialbeställas och jag jobbar på att ta fram ett jerseyprogram som är en variant av samma tema. Jag försöker lära mig mer om hur man gör sina kläder tillgängliga. Jag har alltid varit intresserad av kontrasten mellan high fashion och kommersiellt mode.

Hur gick tankarna kring vårkollektionen för 2011?

– Jag utgick från amatörfotade bilder på internet. Tanken var att skapa något vackert. Bilderna förstorades tills de blev pixlade och skapade en vacker geometrisk display av färg. Utifrån tygerna började jag med kollektionen.

Du har även hunnit med att skapa handgjorda smycken för Svenskt tenn tillsammans med en amerikansk smyckedesignerduo.

– Jo, jag och New York-duon Faux/real har samma tankegångar: att arbeta med material som till exempel gummi. När jag blev tillfrågad av Svenskt tenn kändes det perfekt att ta fram någonting tillsammans med duon. Vi bollade fram all design genom Skype.

Din uppväxt gick från kung fu i Ho Chi Minh City till Linköping?

– Ja, vi kommer från en gammal Binh Dinh kung fu-släkt, min far är kung fu-mästare. Jag har alltid haft stor respekt för tradition och disciplin, jag har tränat kung fu sedan jag var nio år och jag tror att det där med att upprepa en rörelse om och om igen för att uppnå perfektion nog syns i mitt arbete. Vi kom från Ho Chi Minh City till Sverige när jag var sju år. Det var en hård kamp att försöka passa in och försöka vara så ”normal” som möjligt, så en lek med kläder, att skissa och sådant blev ett sätt för mig att glida in i olika roller.

Så ditt modeintresse väcktes redan som barn?

– Ja, min mamma jobbade som skräddare hem- ifrån. Hon brukade sy små outfits till mig av resttyger så jag har alltid på något sätt lekt med kläder och styling; satt ihop saker, ändrat och kombinerat dem för att skapa en viss look.

Under året har du bytt bas från Stockholm till Berlin. Hur trivs du?

– Här finns fortfarande en stark känsla av subkultur och kreativitet. Det finns en frihet i att inte behöva se ut på ett visst sätt. Min favoritklubb är Berghain som ursprungligen kommer från en gay/fetischscen men numera är en av Europas mest kända technoklubbar. Berlin lyckas med det där att aldrig bli för kommersiellt, och det ger känslan av att du är en av de första att upptäcka någonting, det gillar jag jättemycket.

av AGNES BRAUNERHIELM foto JONAS WALLA, PRESSBILDER