ELLE-galan 2020: Årets blickfång är couturedesignern Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik

17 jan, 2020 
AvLisa Arnell
Årets blickfång är couturedesignern Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik-teatern. Projekt Catwalk handlar om uppfyllda drömmar, revansch och allas rätt att skina. Snart kommer filmen där Emma Örtlund och fyra andra från Glada Hudik-teatern går på catwalken i New York iklädda Fridas magiska design.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VINNARINTERVJU MED FRIDA JONSVENS

Årets blickfång på ELLE-galan 2020 gick till couturedesignern Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik. ELLE har pratat med Frida om vinsten.

Grattis Frida! Hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt!! Jag är så otroligt tacksam och lycklig. Priset betyder jättemycket, vilken ära att Cia och ELLE-juryn valde just mig och detta fina projekt. Det värmer i hjärtat.

Hur föddes projekt Catwalk och hur har det varit att jobba med? 

– Allt började med ett brev från Emma Örtlund till Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern. Ett brev som handlade om en dröm om att bli modell och ta revansch på mobbarna. Att få skina och bli respekterad för den hon är.

– Och hur har det då varit och jobba med det här projektet? Så här skrev jag någon vecka efter vi kommit hem från sista inspelningsdagarna i New York: ”Senaste dygnet har jag på riktigt sovit 19 av 24 timmar. Trodde inte det var möjligt. Men det var det. Känslan jag har i kroppen är svår att beskriva. Det gör ont och jag känner mig skör, men samtidigt ett lyckorus i hela kroppen. En känsla jag aldrig någonsin haft tidigare. Jag gråter och skrattar om vartannat. Det är så många månaders hårt jobb. Och så mycket känslor i detta projekt. Jag har aldrig gett så mycket av mig själv i ett jobb tidigare. Jag har öppnat upp mitt hjärta och varit sårbar som aldrig förr. Allt tack vare Emma, Kitty, Alex, Ida och Nicklas. Jag glömmer aldrig vårt första möte en kall vinterdag uppe i Hudik tidigare i år. Dom hade aldrig träffat mig förut. Men jag möts med dom varmaste av kramarna ni kan föreställa er. All nervositet jag hade inom mig var som bortblåst. Och jag fylldes istället av kärlek. Helt plötsligt hade jag ett blommigt lakan runtom mig och jag är med och går när vi repar Catwalk för första gången. Det var där och då vår resa mot New York började.”

Annons

Hur har responsen varit? 

– Den har varit överväldigande! Så mycket kärlek från alla. Jag tror människor vill ha genuint, äkta och på riktigt. Och det är alltCatwalk står för.

Och nu kommer filmen, berätta! 

– Filmen Catwalk kommer i stort att handla om att våga satsa på sina drömmar, gå emot strömmen, bryta normer och ideal. Vem har bestämt vad som är ”normalt” egentligen? Man kommer att få följa med på vår resa från Hudiksvall till New York. Där kommer vi att ha en couture-visning utöver det vanliga – under inget mindre än New York fashion week. Varje kreation till filmen är så mycket mer än bara ett klädesplagg. Allt är unikt framtaget tillsammans med modellernas historier, personligheter och mig som designer. Till exempel Emmas revansch mot mobbarna. Drömmen om att få bära en rosa prinsessklänning. En balklänning hon aldrig fick möjlighet att bära under studentbalen, då mobbarna förstörde för henne. Drömmen om att få skina. Att få bli respekterad för den hon är. Nu står hon här i dag. Och revanschen är ett faktum. Och jag sprängs av kärlek i mitt hjärta varje gång jag tänker på det.

Annons

– För en månad sen så fick jag se filmen för första gången, tillsammans med Catwalk-teamet och produktionen. En unik förhandsvisning i en liten salong på Filmhuset. Jag tror aldrig ett rum har varit fyllt med så mycket kärlek, känslor och stolthet tidigare. Jag var helt mållös efteråt. Det är svårt att förklara. Men det är det vackraste jag någonsin sett. Jag blev helt tagen. Så äkta, så på riktigt och så genuint. Rörd till tårar – men samtidigt så mycket skratt. Precis allt var så otroligt vackert gjort. Vilken resa och vilken film. Wow. Ja, jag säger bara wow. Catwalk – en så viktig film på så många plan. För allas lika värde. Och allas rätt att skina.

Vad hoppas du åstadkomma? 

– Jag är verkligen så otroligt stolt och hedrad över att få vara en del av denna resa tillsammans med hela Catwalk-teamet. Jag hoppas verkligen att filmen kommer att bryta normer och få oss människor att tänka mer med hjärtat. Att vara mer öppensinnade för olikheter. Att våga satsa på sina drömmar, gå emot strömmen, bryta normer och ideal.

Vad väntar härnäst för dig?

– 2020 kommer verkligen att fyllas med en salig blandning. Allt från bröllopskunder till Melodifestivalen. Och självklart en massaCatwalk. Vi ska ut på turné och köra showen vi gjorde i New York. Det ska bli fantastiskt kul att visa Sverige vad vi har skapat.

Filmen Catwalk har premiär den 31 januari 2020

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons