ELLE-galan 2020: Angelina Bergenwall vann Årets fotograf!

17 jan, 2020 
AvLisa Arnell
Årets fotograf Angelina Bergenwall skapar drömska bilder inspirerade av film och litteratur. Nu vill hon bana väg för andra med liknande bakgrund. ”Jag vill visa att det faktiskt går.”
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Priset för Årets fotograf på ELLE-galan 2020 gick till Angelina Bergenwall. ELLE har pratat med henne om priset och hennes drömmar framåt.

Grattis! Hur känns det?

– Jättekul! Man får inte så mycket priser som fotograf, så det är jätteroligt att få något fysiskt att hålla i. Jag är väldigt glad. Det känns som att det ger en viss legitimitet. Jag trodde inte att jag skulle få det när jag var så ung (26 år).

Vad har det för betydelse för branschen tror du? 

– Jag är ju inte helsvensk och det känns som att det har varit väldigt dålig representation av det i fotografvärlden de senaste 20 åren. När jag började som assistent var jag den enda som var rasifierad. Jag vill se en förändring i det och hoppas att folk som ser ut som jag eller kommer från liknande förutsättningar kan få någon att se upp till och se det som en möjlighet. Sådant gör mig glad. Jag tror mycket på symbolik och att det är svårt att tro på något innan det har hänt. Jag vill vara tacksam för var jag kommer ifrån, vägen jag har gått och visa att det faktiskt går. Branschen är något mer än det vi sett tidigare.

Annons

Berätta om ditt bildspråk!

– Jag tänker mycket på fotografi som en konversation. Att jag och den jag porträtterar har en konversation utan ord. Jag tror att man kommer varandra väldigt nära och det blir ärligt. Jag refererar inte så mycket till modefotografi, utan mer film eller litteratur. Mode är väldigt roligt för det ger möjlighet att skapa de här världarna, att ta det från textilier till ett koncept.

Vad drömmer du om framåt?

– Jag har blivit mer och mer intresserad av personerna jag fotograferar än kläderna de bär. Kläderna är roliga för att de kan höja upp en person, men jag skulle gärna vilja jobba mer med personligheter och människor som jobbar med helt andra saker. Alla går att fotografera. Det är det som är så fint med människor, alla har något eget. Sedan skulle jag jättegärna vilja börja jobba mer med film.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons