ELLE-galan 2020: Amanda Borgfors Mészáros vann H&M och ELLEs Nykomlingsstipendium

17 jan, 2020 
AvLisa Arnell
H&M och ELLEs Nykomlingsstipendium går till Amanda Borgfors Mészáros, som skickligt rör sig i gränslandet mellan couture och ready to wear. ”Hållbarhet är så otroligt ihopkopplat med min process"
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Amanda Borgfors Mészáros visar upp sin nya kollektionBrand logo
Amanda Borgfors Mészáros visar upp sin nya kollektion

Amanda Borgfors Mészáros vann H&M och ELLEs Nykomlingsstipendium på ELLE-galan 2020. Vi har pratat med henne om priset och om varför hon valde att bli modedesigner.

Grattis! Hur känns det?

– AAAAAAH!!! Det är precis så det känns. Jag tog examen från Beckmans 2018, så det här är faktiskt lite overkligt. Jag har drömt om det här priset, och där jag är just nu, precis i början av min karriär, är det ett av de absolut finaste priserna man kan få. Det känns fantastisk att få det med ett tydligt hållbarhetstänkt.

Vad betyder det?

– Det betyder otroligt mycket, att jag gör något som folk vill se mer av och som är aktuellt och intressant. Jag ser ju mig själv som framtiden och att jag har ett otroligt stort ansvar, för andra kreatörer som precis startar upp. Hållbarhet är så otroligt ihopkopplat med min process. Jag ser mig själv i gränslandet mellan couture och ready to wear, en hybrid där man når ut till lite fler. För mig är hantverket så himla viktigt. Det har så mycket att göra med kvalitet. Redan när jag var liten och satt och ritade hade jag en förkärlek för saker som tar lite tid. Det är väldigt skönt, då hinner tänker jag igenom plagget och ge det den kärlek det förtjänar. Det känns som att ELLE och H&M ser det, motiveringen innehöll så mycket som jag verkligen jobbar med. Jag är tacksam, ödmjuk.

Annons

Varför blev du modedesigner?

– Jag ville egentligen jobba inom reklam och bli art director, men när jag berättade det för min pappa, som är copyrighter, sa han, ”nej det ska du inte göra, du ska jobba med kläder.” Pappa utmanar mig på ett sätt som är väldigt bra. Jag testade först ett år på folkhögskola i Malmö, och blev ju fast direkt.

Sedan har du både gått en yrkeshögskola och Beckmans och nu jobbar du heltid på ATP Atelier samtidigt som du jobbar med ditt eget. Wow!

– Jag valde mellan ett föräldravikariat på ATP och ett erbjudande från Paris och valde ATP. Mayla och Jonas är så bra mentorer, de är fantastiska. Jag kände att när jag väl i framtiden ska vidareutveckla mitt eget till något större så är ATP en jättebra start.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons