Årets svenska designer: Acne!

14 jan, 2012 
AvLisa Arnell
Annons

Han är utsedd till Sveriges modekung – för fjärde gången. Vi träffade årets svenska designer, Acnes Jonny Johanson, innan galan. Som fick ta emot priset ur självaste statsministerns hand.

av LOVISA LUNDSTRÖM foto ALL OVER PRESS

Hur känns det att vinna ELLE-priset för fjärde gången?

– Jag kan bevisa för mina barn att pappa har gjort något vettigt. Och sedan är det ganska coolt att kunna säga till sina polare att man fick det där ELLE-priset igen.

Vad har du på dig?

– Acnekostym.

Det blev inte ballerinaskor den här gången?

– Nej, jag hade det en gång, och då fick jag känna på hur det kan vara att vara kändis. Kvällstidningarna ringde, alla ringde. Det var nästan ett drev. Vi brukar skoja hemma om det som ballerina-drevet.

Annons

Vilket är guldkornet i din garderob?

– En gammal flygarjacka i fårskinn. När alla andra tar på sig sin Fjällräven tar jag fram den.

Har du en walk in closet?

– Min sambo Theresa har det. Jag är förpassad till källaren. Det är tvättstugan … så det kan man ju kalla för en walk in closet …

Ditt bästa råd till aspirerande designers?

– Gå konstskola och sedan modeskola som Beckmans eller Saint Martins. Sedan ska man praktisera hos en designer vars estetik stämmer överens med ens egen. Och sedan måste man hitta en affärskollega. Det är nyckeln till framgång.

Vilken är den bästa fest du varit på?

– Jag är ingen festprisse direkt men man har ju råkat hamna på en del fester ändå. Jag var på gayklubben Tango i Paris. Det ser ut som en skolsal och så dansar alla tango där, det var väldigt kul.

Vad beställer du i baren?

– Om jag skulle dricka så skulle det bli en Frozen Margarita. Nu blir det cola.

Vilken är världens bästa partylåt?

– Michael Jacksons Beat it. När vi ska parta och ha kul hela gänget hemma så blir det Michael Jackson. Pojkarna dansar bra till det.

Vilka har de roligaste festerna, modemänniskor eller musiker?

– Jag tror att musikerna slår modemänniskorna ganska ordentligt.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons