Martin Bergström: "Det är skönt att få bekräftelse från modevärlden"

17 jan, 2017 
AvSophia Genitz
Det senaste året har Martin Bergström jobbat med kollektionen Svärtan för IKEA, sneakers, gjort en utställning och dubbla kollektioner. ELLE-galapriset blir tredje gången gillt för mannen som varit nominerad till andra priser två gånger tidigare.
Annons

Motiveringen lyder:

Poetiskt, abstrakt, organiskt. Virvlade, vindlade och snirklande. Mönstrens absoluta mästare! En multitalang med kreativa superkrafter som med samma självklarhet sätter sin unika prägel på allt från mode till scenkostym och inredningsdesign.

Grattis – årets blickfång! Hur känns det?

– Tack ELLE! Jag är jätteglad, och rörd. Det är tredje gången gillt, jag har varit nominerad två gånger tidigare och nu är jag bara så glad!

Varför var det din tur 2017?

– Det har varit många av mina saker som kommit ut senaste året. Kollektionen Svärtan för IKEA, sneakers, en utställning och två, tre kollektioner. Det går lite som i cykler, ibland kommer allt ut samtidigt men det är ju många års arbete bakom. Jag har det alltid arbetsintensivt och det älskar jag!

Vart blickar du själv just nu?

– Framåt, nu hoppas allt blir bättre i världen. Samtidigt får vi aldrig förlora historien så vi glömmer det som varit. Det är viktigt att se det som händer i världen nu, allt hemskt och allt fantastiskt. Man ska vara medveten om sin plats och sin historia, vi tror vi äger världen men är här för att förvalta.

Poetiskt är ett ord som ofta dyker upp i samband med din design, vad säger du om det? 

Annons

– Humor och poesi behöver alltid världen mer av! Om folk säger poesi så blir jag glad, om ser det i min design har jag lyckats. Kombinationen humor och poesi är väldigt bra.

Vad har du för relation till ELLE?

– När jag gick ut konstfack 2005 var ELLE väldigt stöttande och visade mitt examensprojekt. Det har varit skönt att få bekräftelse från modevärlden, speciellt då jag gör så mycket olika saker.

Vad är du mest stolt över så här långt i karriären?

– Över mig själv faktiskt och alla de runtom mig i mitt nätverk som jag byggt upp, Det fungerar som ett nät. Utan den andra huden funkar man ju inte.

Under galan ska du och ditt pris firas – men jag vet att du är lite hypokondrisk. Hur klarar man sig undan bacillerna på en galakväll med nästan 1 000 personer?

– Min healer har lagt ett skydd över mig och en finsk häxa har skickat kraft och så har jag alkogel i fickan och har tagit influensaspruta.

Annons