ÅRETS NYKOMLING: COMMON

11 januari, 2013

”Champagne och mingel är det bästa”

Malmöbaserade duon Saif Bakir och Emma Hedlund är med sitt kaxiga och helt svenskproducerade märke Common årets nykomling.

Hur firar ni i kväll?

– Stort. Vi ska ta tillfället i akt och lära känna den svenska modescenen lite närmare.

Ni två har varit i modesvängen länge. Vad är det bästa och sämsta med modefester?

– Champagne och mingel är de bästa ingredienserna. Stressen med vad man ska ha på sig är kanske det sämsta – förväntningarna är höga.

Vad har ni på er?

– Jag bär naturligtvis Common och i väntan på en womenwear-linje kombinerar Emma Common med några andra talangfulla designers.

Foto Jimmy Rastbäck

För de som inte känner till Common, hur beskriver ni er design?

– Progressiv med ren estetik. Inspirationen hämtar vi från brittisk subkultur och fransk bourgeois förankrad i svensk minimalism

Vad har varit roligast och jobbigast med ert jobb?

– Det roligaste med att driva ett eget märke är den kreativa processen och att få skapa något eget. Tillfredställelsen är obeskrivlig när vi ser någon bära och uppskatta våra kläder. Att få tiden att räcka till är nog det jobbigaste.

Vad kan vi vänta oss av Common framöver?

– Större närvaro på den svenska och internationella modescenen. Vi har dessutom ett nytt intressant och spännande samarbete för den kommande kollektion att se fram emot.

MOTIVERING: 

Att kombinera en högoktanig modevision med en medveten svensk produktion är kaxigt nog. Att deras herrkläder lika ofta bärs av kvinnor är tidens tecken och ultramodernt. Årets nykomlingar är Saif Bakir och Emma Hedlund för Common affairs.