Årets hederspris på ELLE-galan tilldelas Efva Attling

19 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
Hon började som fotomodell, sångerska och dansare, men vi känner henne som Sveriges främsta smyckesdesigner. Årets hederspris på ELLE-galan 2018 tilldelas Efva Attling.
Annons

Motiveringen lyder:

En dynamisk multikreatör utan like vars stilsäkra design förgyller livets viktigaste stunder. Hon har skapat ett helt kreativt universum präglat av kärlek, passion och positiva budskap. Samtidigt som hon placerat svensk smyckesdesign på den internationella kartan. Årets hederspristagare är Efva Attling.

Hur känns det här?

– Jättehärligt! Bara härligt.

Vad betyder priset?

– Det betyder att det jag har gjort de senaste 22 åren, eller kanske i hela mitt liv med mode, är superuppskattat. Sedan betyder det förstås att alla jag jobbar med kan sträcka på sig lite extra och känna att ”wow vi jobbar med det här, vi jobbar med Efva”.

Motiveringen med meningen ”kärlek, passion och positiva budskap”, stämmer det in på dig?

– Ja! Jag har alltid kallat mina kollektioer för ”beauty with a thought”, man kan vila ögonen på det men också trigga hjärnan. Budskapen kan få en att tänka, de kan ge en push till att exempelvis bryta upp från en dålig relation och göra något åt sitt liv. Det är en bonus med mina smycken! I min design ryms både humor, allvar och kärlek!

Din stil är helt fantastisk! Hur har du hittat den?

– Stil och mode är ett stort intresse, verkligen. Jag tror det är det, att det är så roligt! Det är kul att ligga på kvällen och tänka igenom vad man ska ha på sig dagen efter…

Annons

Har du något favoritplagg?

– Jag älskar klänningar! Men hemma bär jag kashmir från topp till tå, det är så skönt att mysa i.

Hur stor garderob har du?

– En jättestor! Med mycket skor. Jag har en walk in closet där jag ahr en stor del och Eva (Efva Attlings fru Eva Dahlgren reds. anm.) har en mindre, haha…

Du har gjort både kläder, glasögon, glas och smycken – vad händer härnäst för dig?

– Jag har precis gjort ett nytt samarbete med Jofama som kommer i vår. Det är mockajacka, skinnjacka och byxor. Det är lite rock n roll. Sedan ska vi upp på Farfetch och dessutom har vi skrivit kontrakt med en agent i Korea.

Har du något drömprojekt?

– Jag håller på och jobbar på en grej med Orrefors, det tror jag blir riktigt bra. Men nyfikenheten driver mig framåt – ständigt!

Vem skulle du helst se i din design, vem som helst i världen?

– Svårt. Cate Blanchett, kanske. Hon är stilfull. Annars får jag säga Eva, det vore kul om hon hade några smycken från mig någon gång. Hon har vigselringen men that is it! Det är svårt att få på henne något.

Efva Attling.

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Annons

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofia Johansson, creative advisor H&M

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Läs mer:

Annons