ÅRETS FOTOGRAF

17 jan, 2014 
AvLisa Arnell
Annons

_MG_9954_700

Grattis Andreas Sjödin!

Motivering: Modefotografier med charm och attraktion – kreativ lekfullhet och tradition. En närvarande regissör som gör stillbilden livs levande.

Årets fotograf har du sett många gånger i ELLE. För sina fantastiska fotografier under 2013 tilldelas han i kväll priset som årets främsta fotograf.

Vad har varit bäst i år? 

– Det är lättare att säga vilket vin som varit bäst, eller vilken låt… men kvalitet i livet brukar ge avtryck i arbetet, jag tror att jag jobbar bra för att jag mår bra.

Vad skulle du säga kännetecknar ditt fotografi?

– Noggrannhet, nyfikenhet. Jag bryr mig om och förstår hyfsat bra alla olika delar i en bild. Jag är noga med research och planering, när allt är förberett och planerat i minsta detalj är det inte läskigt att byta åsikt och göra något helt annat med bilden än vad som var tänkt från början.

Vilket är ditt eget favoritjobb som du gjort för svenska ELLE?

Annons

– Jag har gjort bilder för ELLE som inte går att genomföra för andra tidningar. Den friheten jag får av ELLE gör mig modig och det tror jag syns i mina bilder. Jag vet att mina bilder från svenska ELLE används som skissbilder och sitter uppklistrade på moodboards på Emanuelle Alts kontor inför jobb som jag gör med franska Vogue. Jag har alltid haft ELLE som min experimentplattform, där jag testat nya idéer, nya modeller osv.  Det gör alla ELLE-jobb till mitt favoritjobb.

Vilken modell fotograferar du helst just nu?

– Jag tycker det är viktigt och roligt att hitta nya modeller och att få fotografera dem, men det viktigaste för mig är att hitta något oupptäckt i den jag fotograferar och det kan självklart vara i någon redan etablerad eller i någon som inte ens är modell.

Vilket är världens bästa foto?

– Richard Avedon, speciellt ”In The American West”, Richard Avedon’s bok. Alla bilder är geniala. Denna man har inspirerat en hel modevärld i 70 år. Och fortsätter 10 år efter sin död.

Annons

Vad har du för förväntningar på 2014?

– Att får fortsätta göra det jag tycker är roligast i livet.

Hur firar du i kväll?

– Med min fru Anna och alla vänner/kollegor.

Foto Jimmy Rastbäck

fotograf

Annons