Årets fotograf Elisabeth Toll: "Jag skulle helst plåta prins Charles"

19 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
Prisbelönta modefotografen Elisabeth Toll har fototat för bland annat ELLE, Vogue och Harperz Bazaar. Under ELLE-galan tilldelades hon priset för Årets fotograf 2018.
Annons

Motiveringen lyder:

Sensuellt, kvinnligt och bedövande vackert. En enastående kolorist med sällsynt förmåga att skapa magisk stämning både framför och bakom kameran. Hennes episka bilder berättar alltid det lilla extra och besitter en tidlöshet som skriver historia. Årets fotograf är Elisabeth Toll.

Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt! Speciellt eftersom jag får priset en andra gång. Det kommer ju nya fantastiska fotografer varje år och att ändå få vara med i matchen liksom, det är otroligt smickrande.

Vad betyder priset?

– Det betyder att jag inte är en one hit wonder, haha. Sedan betyder det ju att jag får gå på ELLE-galan några år framöver. Och så betyder det förhoppningsvis att jag får mer jobb! Men det som jag blir gladast av är att de som har gett mig det här priset är sådana enormt duktiga kreatörer själva.  Att just dessa människor tyckte att jag var bra blir jag lycklig över!

Vem skulle du helst plåta?

– Prins Charles skulle jag gärna plåta, jag samlade bilder på honom när jag var liten för att jag tyckte att han var så snygg!

Vilka är milstolparna i din karriär?

– Det var när jag flyttade till Frankrike för att jobba som assistent. Utan det jobbet hade nog inget av detta hänt. Sedan var det när jag fick fota för Främlingslegionen, för det var det inga kvinnor som hade fått göra tidigare. Min första franska ELLE-plåtning minns jag också. Liksom de kampanjer jag plåtat: Louis Vuitton bland annat. Att få det här priset en gång till är ju såklart också en milstolpe!

Annons

Vad har hänt sedan du vann senast?

– Jag fick en massa jobb. Jag blev helt överväldigad över det plötsliga intresset!

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofia Johansson, creative advisor H&M

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Annons