Vinnare av Årets fotograf på ELLE-galan 2024 är Angelina Mamoun-Bergenwall

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
Årets fotograf på ELLE-galan 2024 är Angelina Mamoun-Bergenwall
Foto: Angelina Mamoun-Bergenwall
Genom en utmanande drivkraft som syns i hennes bilder, skapar hon konversation utan att använda ord – och fortsätter på så sätt att pusha gränserna och förnya den moderna modebilden. En nutida inspiratör och förebild. Årets fotograf på ELLE-galan 2024 är Angelina Mamoun-Bergenwall.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– Tusen tack! Jag blev rätt chockad ärligt talat, men det var ju såklart otroligt roligt att få en sådan ära igen.

Vad betyder det för dig att vinna det här priset – igen?

– Det betyder mycket. Dels att det har lönat sig att pusha på gränser för vilka bilder som ska visas, men också att det är ett bevis på att konsekvent arbete kombinerat med nyfikenhet på nya grepp inom branschen lönar sig.

Senast du vann var precis före pandemin. Hur har du upplevt de senaste åren i branschen?

– Det har skett stor förändring, men jag har också märkt att det har lagts mer fokus på sociala medier. Det var ju väntat men jag hoppas att vi kommer röra oss tillbaka till att värdera mänskliga möten, riktiga böcker och fysisk närvaro. Det kan vara utställningar, open airs eller printad bild. Det finns något magiskt i att få låta blicken vila vid något verkligt.

Annons

Jag vill kunna andas det som var för att kunna skapa något nytt

Angelina Mamoun-Bergenwall, Årets fotograf på ELLE-galan 2024

Hur har du själv utvecklats och förändrats sedan dess?

– Jag tror att jag har funnit mer lugn och mer lycka. Det speglas säkert i mitt arbete, det är svårt för mig själv att avgöra men det känns så.

Årets fotograf på ELLE-galan 2024 är Angelina Mamoun-Bergenwall

Hur känner man igen en bild som är fotad av dig?

– Personen i bilden har en aktiv blick, det känns som ett möte mellan mig och subjektet snarare än voyeurism. Sen hoppas jag att det är mycket färg eller en riktigt silvrig svartvit.

Var hämtar du inspiration?

– Historia. Film och de som kom före mig. Det är viktigt att förstå bakgrunden till sitt medium för att kunna utvecklas, upprepar man det som finns i nutid för mycket blir det repetition som till skillnad från nostalgi eller framtidstänk kan bli ganska tråkigt. Jag vill kunna andas det som var för att kunna skapa något nytt.

Vad händer härnäst för dig och vad har du för drömmar och planer för framtiden?

– Jag och min partner flyttar till London en period. Vi har rötter kvar i Sverige men just nu vill jag fortsätta med det jag gör och då och då ta en lager på en local pub, titta på fotboll och umgås med mina vänner. Jag behöver inget mer än så känner jag.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons