Årets fotograf 2019 är Frida Marklund

18 jan, 2019 
AvLovisa Lundström
Årets fotograf 2019 är Frida Marklund.
Hon lyfter modekänslan med stark närvaro och ett uttryck som utmärks av en personlig touch. Årets Fotograf är Frida Marklund!
Annons

Motiveringen lyder:

”Det är lekfullt och spontant med hög energinivå i bilden! Hon ser modellen och lyfter modekänslan med stark närvaro och ett uttryck som utmärks av en personlig touch. Årets Fotograf är Frida Marklund”.

Grattis! Beskriv dina känslor inför det här priset?

– Stort tack! Jag är oerhört glad, stolt och tacksam. När Cia ringde och berättade att jag skulle få det här priset blev jag så glad att jag började lipa. Jag har gått min egen väg genom en bransch dominerad av män, följt magkänslan och jobbat stenhårt för att fortsätta utvecklas. Jag älskar att jobba som fotograf och jag blir otroligt glad av att det syns och att det leder till att jag får det här priset.

Hur beskriver du själv din estetik som fotograf?

– Min estetik är trovärdig, levande, avslappnad och med en stark närvaro.

Vad säger dina bilder om dig som person?

– Jag tror att de säger väldigt mycket om mig som person. Alla fotografer har sitt helt unika öga och sin egen smak, och hur du tar eller tolkar en bild beror på hur du är som person. Jag vill till exempel alltid att människan jag fotar ska känna sig självsäker, avslappnad och trygg. Jag antar att jag fotar så som jag själv vill vara.

Annons

Vad inspirerar dig allra mest?

– Människor som vågar gå dit hjärtat pekar. New York. 80-talsmusik. Kvinnor. En oväntad konversation. En riktigt fin fotobok. Estetik som påminner om barndomen.

Ditt första fotominne?

– Jag sökte foto i skolan men fick inte plats för kursen var redan full. Jag fick veta att det var ett gäng killar som hade fått plats som bara slappade sig genom lektionerna, om de ens dök upp. Det gjorde mig svinförbannad att dom blev prioriterade före mig som verkligen ville lära mig så jag ringde till fotoläraren en gång i veckan och tjatade på att han skulle ge mig en plats. Till slut gav han med sig när han insåg att jag inte skulle ge upp. Efter varje lektion stannade jag kvar ensam inne i mörkrummet och jag fick låna en nyckel att låsa skolan med. Jag blev helt hypnotiserad av att titta på fotokopiorna i vattnet. Tiden stannade. För mig var det magi.

När är ditt jobb som roligast och när är det svårast?

Annons

– Det är som roligast när man haft en vision kring bilder man vill skapa, och när det blir som man hoppats eller ännu bättre för att alla man arbetar med gör ett sånt jävla bra jobb. Det är också väldigt roligt med research. Jag kan sitta och knarka bildinspiration på nätet och i böcker i timmar och zoona ut fullständigt. Jag älskar när man hamnar i det läget, inspirationstrans som jag brukar kalla det. Helst ska det vara kväll och allt runt om står stilla. Det är också som roligast när man får resa till platser man inte annars hade besökt. Men det som är roligast är ibland också det som är svårast att få till. Jag har ju haft en enorm tur att få bli mamma till två små tjejer de senaste åren och då finns inte tiden på samma sätt just nu till längre resor, nätter av bildknarkande och dagdrömmande.

Framtidsdrömmar?

– Oj, stor fråga … Jag vill träffa fler duktiga människor att samarbeta med, jag vill göra en dokumentärfilm, layouta en fotobok, skaffa en hund, visa världen för mina barn, inspirera tjejer som vill bli fotografer och fortsätta utvecklas som person och fotograf.

 Frida Marklund är Årets fotograf 2019.
Frida Marklund är Årets fotograf 2019.
Priset delades ut av Janice Kavander och Tove Styrke.
Priset delades ut av Janice Kavander och Tove Styrke.

Foto: Mathias Nordgren, Saga Wendotte/Studio Emma Svensson.

Läs mer:

Annons