Frida Bard utses till Årets designer på ELLE-galan 2018

19 jan, 2018 
AvJohanna Lejon
Frida Bard blev årets design på ELLE-galan.
Tolv år på Acne Studios och nu 2,5 år som head of design på Hope. Frida Bard är årets designer 2018!
Annons

Motiveringen lyder:

Ny energi och nya, gränsöverskridande visioner! Med lätt och säker hand har hon på kort tid revitaliserat ett signaturstarkt svenskt varumärke och lyft det till oanade höjder – samtidigt som hon utmanat konventionerna och vidgat våra shoppingvyer. Årets designer är Frida Bard för Hope.

Intervju med Frida Bard

Hur känns det här?

– Jättebra!

Vad betyder priset?

– Det betyder att vi får möjlighet att sprida vår design, vår vision till ännu fler personer. Men också är det ett enormt fint kvitto på att det arbete vi gör, både designmässigt och med vårt normarbete är viktigt och att det uppskattas.

Berätta mer om normarbetet!

– För ungefär ett år sedan lanserade vi en ny storleksbenämning, vilket betyder att vi i alla plagg har damstorlekar och herrstorlekar utskriet. Men vi har fortfarande en damkollektion och en herrkollektion som utgår från dam- och herrmåttlista. Men eftersom vi inte anser att det sitter ett kön i ett plagg och inte vill säga vad någon ska bära har vi valt att göra på detta sätt.

Vilka utmaningar har ni i det här arbetet?

– Rent tekniska, skulle jag säga. Hur man hittar de bästa måttlistorna och så… De flesta människor shoppar dessutom fortfarande ganska konventionellt. Det handlar om att få folk att tänka i nya banor.

Annons

Vilket är ditt favoritplagg?

– Om jag bara får välja ett så skulle jag säga skjortan! Jag har skjorta varje dag!

Hur föddes ditt intresse för mode och stil?

– Jag har alltid gillat saker som är vackra. Dessutom har jag alltid varit fascinerad över det här med identitet. Dels vem man säger att man är och sedan vem man faktiskt ÄR. Och såklart: hur bemötandet man får av människor kan ändras genom att man i stort sett bara byter tröja.

Har du någon förebild i branschen?

– Det finns SÅ många duktiga människor. Jag blir jätteinspirerad av mitt team, och av andra företagare. Carin Rodebjer, för att hon gör sin grej och har gjort det så länge. Också min gamla chef, Jonny Johansson, inspirerar mig.

Har du någon drömkund?

– Min drömkund, eller mina drömkunder, är kunder som vågar shoppa på ett annat sätt, som vågar se bakom en könsmarkör. Sedan skulle jag bli jätteglad om Patti Smith vill ha på sig något som jag hade gjort…

Annons

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofia Johansson, creative advisor H&M

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons