ÅRETS DESIGNER: ANN-SOFIE BACK

11 jan, 2013 
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Det känns helt jävla underbart!”

Mycket tack vare sin briljanta underlabel BACK tar hon för tredje året hem priset som årets designer. Vi träffar den svenska modedrottningen Ann-Sofie Back, 42.

Hur känns det?

– Helt jävla underbart! Det här året har vi gjort så mycket med BACK och företaget – det här är verkligen en bekräftelse på att det har synts utåt.

Även 2000 (med Acne) och 2004 kammade du hem priset – och 1997 utsågs du till årets nykomling. Vilket av priserna har gjort dig mest glad?

– Det här nu senast egentligen – den här gången förtjänar vi det mest. Jag tillägnar verkligen priset till min fantastiska businesspartner Jennie Rosen och mina andra begåvade medarbetare, de har verkligen lyft kollektionen enormt och gör mitt liv så mycket lättare. Och såklart alla fotografer, stylister och grafiska formgivare som vi har jobbat med under året! TACK!

Vad minns du av galan 1997?

– Att Henrik Halvarsson moonade på scenen, att det var i Blå hallen och att Johan Lindeberg var den enda som pratade med mig och sa grattis.

Annons

Vilka är dina favoritdesigner?

– Margiela och Miuccia Prada är de jag alltid återkommer till.

Hur brukar ELLE-galorna vara?

– För mig är det oftast ganska plågsamt. Vinner man så är man nervös för att man skall upp på scenen – vinner man inte, så är man sur för det!

MOTIVERING:

Hon är egensinnig som få och vågar alltid tro på sina idéer. Experimentlusten, nerven och de intressanta referenserna i Ateljé förs vidare och utvecklas i underlinjen Back – med samma trendstatus som resultat. Årets designer är Ann-Sofie Back.

Annons

Foto Jimmy Rastbäck

Annons