Vinnare av Årets designer på ELLE-galan 2024 är Anna Teurnell för Teurn Studios

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
Årets designer teurn anna teurnell elle-galan 2024
Filip Hanning
Med stor erfarenhet och utan att kompromissa med den egna estetiken vågar hon satsa allt på sin design. Genom exceptionellt hantverk och en perfekt balans mellan lyxig tidlöshet och feminin edge gör hon svenskt mode rikare. Årets designer på ELLE-galan 2024 är Anna Teurnell för Teurn Studios!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Beskriv känslan när du fick vet att du vunnit!

– Tack! Att vinna ett så fint pris är ett slags bekräftelse på att man är på rätt väg och gör något som uppskattas och som också har setts. Det gör även att fler lär känna varumärket. Men förutom att det är bra ur en massa perspektiv så är det roligt att vinna såklart!

Du har en bakgrund som designer på H&M, har varit med och startat & Other Stories och Arket, varit kreativ chef på Marimekko och nu också på Filippa K. Hur kommer det sig att du startade Teurn Studios?

– Jag hade absolut inte tänkt ha ett eget klädmärke! Men jag har jobbat mycket med förändringsarbete och var en del av den avdelningen på H&M som startar nya varumärken, så det här att skapa nytt och gå från frö till att skapa en kollektion och ett varumärke, det var jag sugen på.

Annons

– Jag har också anställt många genom åren, så jag har några älsklingsmänniskor som jag gärna ville jobba med plus att jag är förtjust i riktigt hög kvalitet. Här kan jag vara mer fri att utforska det som jag tycker är intressant och skapa kvalitativt mode utan kompromisser.

Jag tänker att förhöjning av vardagen är min grej.

Anna Teurnell – Vinnare av Årets designer på ELLE-galan 2024

Hur skulle du beskriva ditt formspråk?

– Det är kopplat till vardagsliv för mig. Vi har festliga kläder också, men framför allt kläder som passar i vardagen. Jag går ut med mina hundar en timme varje morgon, förut skulle jag få i väg mina tre barn till olika skolor, och sen jobb och kanske gå till en restaurang eller partaj. Vad händer då med garderoben? Jag är förtjust i den lilla förskjutningen. Jag kanske har en kostym när jag jobbar, men sätter på skor med en klack som kan vara bubbelgumsrosa. Jag har även gjort glitterboots, som gör att stilen blir jättefestlig bara man byter skor! Men jag gör också kläder som lyfter kvalitetsnivån, man ser lite ”dyr” ut i våra kläder.

Annons

Anna Teurnell, Årets Designer 2024, om sin relation till kläder

Vad betyder kläder för dig utanför jobbet?

– Förutom att det är mitt jobb så är jag också väldigt intresserad av det. Livet innehåller mycket knepigheter och glädjeämnen, men man måste äta och man måste ha kläder på sig. Jag tänker att förhöjning av vardagen är min grej. Jag tycker om att duka fint, jag har sakta men säkert fyllt mitt hem med konst och möbler jag gillar, mycket vintage. Och det är samma när jag klär mig. Jag kan vara lufsigt klädd, men jag har ändå alltid tänkt. Det är … inte bara uniformen utan också formen och formeln för att lyfta min vardag. Jag är inte intresserad av att köpa massa kläder utan investerar hellre i färre och finare. Nu är jag lyckligt lottad att kunna göra såna kläder.

Vad är du mest stolt över i din karriär hittills?

– Faktiskt att jag har följt ja:et mer än nej:et. Jag är inte alltid förändringsbenägen i mitt privatliv, men yrkesmässigt vågar jag säga ja och följa mina instinkter. Det har lett till fina jobb på roliga bolag, otroligt mycket kontakter och nätverk. Jag har inte varit feg. Jag är också glad för att jag lärde mig att det är viktigt med andra människor, att släppa oron för konkurrens och se talang i andra.

– Jag tror att det är viktigt att följa sin röst och inte vara så lydig. Det finns en möjlighet att gå sin egen väg. Jag har fått igenom saker när det inte har varit så lätt att få alla med sig, men jag har stått på mig. Det är jag också stolt över.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons