Årets designer 2019 är Carin Rodebjer

18 jan, 2019 
AvLovisa Lundström
Årets designer 2019 är Carin Rodebjer.
Hon har skapat ett makalöst modeuniversum som inspirerar till en lika stilsäker vardag som fest. Årets Designer är Carin Rodebjer!
Annons

Motiveringen lyder:

”Det är kreativt, inbjudande och uttrycksfullt. Hon har skapat ett makalöst modeuniversum som inspirerar till en lika stilsäker vardag som fest. Alltid med samma imponerande värme och tydliga vision. Samtidsmode när det är som bäst! Årets Designer är Carin Rodebjer.”

Grattis! Beskriv dina känslor inför det här priset?

– Tack! ELLE-priset är alltid roligt att vinna. Jag har alltid fått oerhört värdefull support från Cia Jansson och ELLE, därför har de en speciell plats i Rodebjer-hjärtat. Det är så viktigt, i synnerhet i början av sin karriär, att få stark support från sin hemmamarknad. ELLE skapar bra möjligheter för Sveriges designer.

Årets designer för fjärde gången, blir man blasé?

– Hahaha, nej jag blir aldrig blasé för mitt jobb handlar alltid bara om min senaste kollektion. Det går aldrig att luta sig tillbaka och känna att man är klar – utmaningen pågår konstant. Branschen är komplex och man måste vara i framkant hela tiden. Att bli blasé är farligt för utvecklingen.

Annons

Vad betyder mode för dig?

– Mode betyder massor för mig. Många fascineras kanske av ytan men min passion ligger i modets innersta natur och i roten som handlar om utveckling, livslust, transformation och oändlig nyfikenhet. Det är väldigt inkluderande på ett sätt.

Ditt viktigaste budskap med dina kreationer?

– Lyssna på dig själv och lev ditt liv med nyfikenhet på dig själv och din omvärld. Kunskap och utveckling kan komma i de mest oanade situationer. Kläder kan visa dig själv och andra vart du är på väg och det skapar möjligheter i sig.

Höjdpunkten och bottennappet hittills i din karriär?

– Wow, svår fråga. Allt pågår konstant så det är svårt att särskilja det ena från det andra. Höjdpunkten för mig är oftast bra samarbeten och när det blir ett maxat flow. Samarbeten som går trögt eller där det blir missförstånd hela tiden är något av det svåraste jag vet. En konkret höjdpunkt är när vi öppnande vår flaggskeppsbutik på Norrmalmstorg för då visualiserades mitt universum för alla och det gav mig lite lugn och ro tillfälligt. Bottennapp har kanske varit de tuffa utmaningar som kommer med kombinationen kreativitet, tillväxt och budget.

Annons

När är ditt jobb som roligast?

– När det är grymt flow och maxat bra kreativa samarbeten som ger fantastiska resultat. Bra samarbeten med andra duktiga kreatörer är beroendeframkallande.

Tycker du att ditt gotländska arv märks i din design?

–  Hela mitt liv märks i min design. Jag plockar det bästa av allt. Gotland, Stockholm, New York och Marrakech. Platser som påverkat mig starkt fast av helt olika anledningar.

Carin Rodebjer är Årets designer 2019.
Carin Rodebjer är Årets designer 2019.
Priset delades ut av Zandra Rhodes.
Priset delades ut av Zandra Rhodes.

Foto: Saga Wendotte/Studio Emma Svensson, Mathias Nordgren

Läs mer:

Annons