Alice Bah Kuhnke utses till årets bäst klädda kvinna

19 jan, 2018 
AvSofia Börjesson
Alice Bah Kuhnke blev årets bäst klädda kvinna.
Hon använder mode som ett verktyg för att nå ut med viktiga budskap, och hållbarhet är ett måste. Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är årets bäst klädda kvinna.
Annons

Motiveringen lyder:

Från skolbesök till Nobelbanketten… Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stilkänsla som utstrålar självsäkerhet, oavsett sammanhang. Att använda kläder som kommunikationsmedel är helt naturligt för denna vågade modefantast, som gärna lyfter svensk design. Årets bäst klädda kvinna är Alice Bah Kuhnke.

Läs intervjun med Alice Bah Kuhnke nedan:

Hur känns det här?

– Det känns väldigt roligt. Och instinktivt ser jag det som ännu ett tillfälle att lyfta de frågor som jag brinner för: hållbarhet, planeten, klimatet och mode.

Vad betyder priset för dig?

– Oerhört mycket! Mode är ju alltifrån konst, hantverk och former till entreprenörskap och företagande, och vidare till att mode är makt. Med mode har man makten att definiera sig själv.

Hur tänker du när det kommer till dina egna kläder?

– Både som människa och som kulturminister har det varit självklart för mig att bära svensk design. Jag vill lyfta svenskt mode och jag ser det som en uppgift som vi i regeringen har. Men det är också helt avgörande för mig att det är hållbart, och därför är det så spännande att modevärlden har anammat hållbarheten så mycket den senaste tiden.

Hur har ditt intresse för kläder och mode förändrats sedan du blev minister?

Annons

– En hel del faktiskt. Jag har ju förmånen att få träffa många formgivare och designers i mitt jobb eftersom jag ansvarar för politikområdet form och design.

Har du något knep för att lyfta en outfit?

– Det borde jag ju ha eftersom jag har haft Emilia de Poret som stylist och hon ger mig tips hela tiden, så nu måste jag visa att jag har lyssnat. Jag skulle säga ett skärp eller en brosch som kan göra att något som jag har haft på mig flera gånger tidigare ser helt nytt ut… Hoppas att Emilia blev stolt nu.

Vilket är ditt favoritplagg?

– Mitt favoritplagg är det plagg som jag har sparat till att köpa och som jag vet att jag kommer att kunna ha väldigt länge. Den där kappan eller jackan som jag vet att jag kommer att kunna ha i minst 6-10 vintrar. Eller det där fyndet på Myrorna som någon annan har haft i 20 vintrar, och som jag kan fortsätta använda.

Har du någon stilförebild? 

Annons

– Så många! Ofta är det de som sticker ut. Bea Szenfeld till exempel. Hon är ju en förebild för att hon vågar gå sin egen väg. Hon fyller ett helt rum med energi, glädje och perspektiv enkom genom att inte se ut som alla andra. Och vi behöver fler som vågar simma mot strömmen.

Intervju med Alice Bah Kuhnke.

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofia Johansson, creative advisor H&M

Annons

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Läs mer:

Annons