ÅRETS BÄST KLÄDDA KVINNA: RUTH VEGA FERNANDEZ

11 januari, 2013

”Omåttlig glamour och dekadens har format min stil.”

Som skådespelerska är hon van att både klä upp sig, ner sig och av sig – privat är Ruth Vega Fernandez, 35, sin sinnliga stil trogen.

Grattis, hur känns det att vara Årets bäst klädda kvinna?

– Härligt! Jag har varit klädintresserad sedan barnsben så det är både kul och rörande.

Vad har du på dig på galan?

– En 30-talsinspirerad Burberryklänning, art deco-pouch och -skor, och pantersmycken från Cartier.

Beskriv din stil och vad som format den?

– Egen, skräddad och feminin. 30-, 40-tal och noirfilmernas starka kvinnor, men även Hollywoodfesternas omåttliga glamour och dekadens. Jag hyser en enorm beundran för hantverket, lyxiga och gedigna material, små poetiska detaljer… För mig är det lika viktigt att plaggen är en sinnlig upplevelse och har ett högt affektionsvärde som att de uttrycker vem jag är.

Foto Jimmy Rastbäck

Du är generös med att visa brösten på film och modebilder – är du exhibitionist?

– Sveriges puritanska sätt att se på nakenhet är för mig helt främmande. Jag är utbildad dansare och har alltid sett min kropp som ett redskap. När den används för att visa att homosexuell älskog är lika sensuell och sexig som heterosexuell (Kyss mig), eller för att peka ut prostitution och pedofili (Call girl) har den för mig inget med yta att göra. Men naturligtvis tycker jag att nakna kroppar i konst och film är otroligt vackert och starkt. Fotografer som Edward Weston, Kertesz och Man Ray och filmer som Sista tangon i Paris, Lust caution och Nattportieren är stora inspirationskällor.

Vem tycker du borde få priset nästa år?

– Skådespelerskan Malin Buska.

Hur har du laddat inför ELLE-galan?

– Inhandlat färska Cohibas-cigarrer, badat skumbad och lyssnat på Zeppelin, MC5 och Free Falls nya platta.

Ditt bästa partytrick?

– Dance all night long.

MOTIVERING:

Skräddat bohemchic blandar hon designermode med lånta skatter från mormors garderob. Hon får vintage att kännas sexigt. Bäst klädda kvinna är Ruth Vega Fernandez.