ÅRETS ACCESSOARDESIGNER: MALINDA DAMGAARD

11 januari, 2013

”Jag har dag- och nattdrömt om att vinna.”

Hatten på för Malinda Damgaard, 32, som har jobbat med allt från mode- till kungahus 2012.

Hur känns det att vara Årets accessoardesigner?

– Helt underbart! Jag har suttit och dagdrömt, eller ja, nattdrömt, om att få utmärkelsen när jag har suttit sena nätter och gjort hattar till olika designer, stylister och kungligheter. Tänk om jag skulle vinna. Tänk om. Och så vann jag!

Vilket av årets jobb är du mest nöjd med?

– Det är svårt att säga med tanke på att jag har fått göra så otroligt mycket kul under 2012. Jag har haft glädjen att få jobba med flera olika kreativa designer som Dagmar, Acne, Minimarket och även gjort hattar till Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Och så har jag fått jobba med otroligt talangfulla stylister som Maria Virgin och Robert Rydberg med flera. Men det var enormt kul att åka tillbaka till London och arbeta med min gamla chef Philip Treacy igen inför hans visning i Royal Court of Justice. Det gav mitt självförtroende som modist en ordentlig boost.

Ditt bästa hattminne?

– Måste nog säga Kronprinsessan Victorias hatt på Estelles dop. Såg det live på tv medan jag jobbade på hattar inför min utställning och fick en lite glädjetår i ögat då jag såg henne komma in i kyrkan.

Din viktigaste inspirationskälla?

– Personen som ska bära min hatt.

Vad har du på dig?

– En klänning som Naim Josefi har designat åt mig.

MOTIVERING: 

Med yppersta hantverk, blandat med en stor portion humor och trendkänsla slog hon huvudet på spiken 2012. Årets detalj var inte bara hatten – det var hennes hatt! Årets accessoardesigner är Malinda Damgaard.

Foto Jimmy Rastbäck