ELLE-galan 2023: Vinnare av Årets accessoardesigner är Matilda Venczel

21 apr, 2023 
AvHelena Skoog
ELLE-galan 2023: Vinnare av Årets accessoardesigner är Matilda Venczel
Hon inspireras av snabba bilar och skulpturer, och skapar väskor som är både avslappnade, futuristiska och klassiska samtidigt. Möt Årets accessoardesigner: Matilda Venczel.
Annons

På ELLE-galan 2023 utsågs Matilda Venczel till Årets accessoardesigner. Läs om hennes tankar kring priset här!

Matilda Venczel vann Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2023

Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– Tack! Jag blev väldigt förvånad och såklart smickrad!

Vad betyder det här priset för dig?

– Det känns väldigt fint att få sitt arbete uppmärksammat. Det ligger mycket hårt arbete bakom Venczel och vi hustlar fortfarande, så allt som tyder på att det eventuellt är värt det är fantastiskt!

Hur skulle du själv beskriva din design?

– Tidlös, skulpturell, okonventionell.

Hur kommer det sig att du kom in på just väskor, från början?

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av läder som material, men inte specifikt väskor. När jag jobbade som leather goods designer på Tärnsjö Garveri fick jag lära mig hantverket (sadelmakeri) så vid sidan av att designa superklassiska portföljer experimenterade jag mig fram till vad som senare blev grunden till Venczels första kollektion.

Annons

Hur ser din skapandeprocess ut?

– Oftast arbetar jag direkt i läder. Jag skulpterar materialet tills jag hittar en form som verkar intressant eller som jag inte sett förr. Därefter bestämmer jag vad det är för produkt, hur den ska öppnas, bäras etcetera. Formen kommer först, men sedan kan funktionen totalt fuck it up, så det är ett samspel däremellan, att behålla balans och spänning under hela processen utan att kompromissa med hållbarhet.

Var hämtar du inspiration?

– Till stor del från materialet jag arbetar med, det bestämmer gränserna så det är inspirerande att utmana det. Jag älskar supercars och Richard Serras skulpturer för att nämna en liten procent av allt som influerar mig.

Vad har du för drömmar och planer för framtiden? – Samarbeten! Det skulle också vara spännande att applicera Venczels formspråk på något annat än väskor.

ELLE-galan 2023: Se Gizem Erdogan på röda mattanBrand logo
ELLE-galan 2023: Se Gizem Erdogan på röda mattan
Annons