Årets accessoardesigner: "Våra smycken går att bära oavsett kön, stil och ålder"

19 jan, 2018 
AvSofia Börjesson
Avskalad minimalism med ett råare intryck. Jenny Kask och Lisa von Baumgarten bakom Baumgarten Di Marco gör accessoarer av rådiamanter och spillmaterial, och för det tilldelades de Årets accessoardesigner på ELLE-galan.
Annons

Motiveringen lyder:

Glimrande idéer och nyskapande design. En medveten duo med känsla för återvunnen elegans som skapar små, åtråvärda underverk av andras spillmaterial. Årets accessoardesigner är Baumgarten Di Marco.

Hur känns det här?

Jenny Kask: – Det är fantastiskt!

Lisa von Baumgarten: – Underbart!

Vad betyder priset för er?

Lisa: – Det är ett erkännande och ett kvitto att vi håller på med rätt saker och är på rätt väg.

Hur föddes idén till att använda restprodukter från diamanttillverkning i era smycken?

Jenny: – Vi har tidigare jobbat med produktion och design tillsammans med juvelerare i Indien, och där hittade vi en pytteliten del av ett smycke. Och så tänkte vi: ”här kan vi konceptualisera”. Vi kände att vi verkligen hade något att bidra med, och man kan dessutom bära våra smycken med gott samvete.

Hur ska man styla era smycken?

Jenny: – Vi är ju ganska enkla och sparsmakade i stilen i våra kollektioner, men samtidigt är det många som bara öser på med smycken och det tycker jag kan vara kul.

Lisa: – Styla som ni vill! Alltifrån 15-åriga konfirmander till 25-åriga herrbloggare och vidare till min 80-åriga mamma köper våra smycken. Det är så himla kul att det är så brett, och att det går att bära våra smycken oavsett kön, stil och ålder.

Annons

Vad är det som gör att så bred publik tilltalas?

Lisa: – Jag vet inte. Det är rockigt och punkigt samtidigt som det är klassiska och vackert, det beror liksom på vem som bär det. En ring på en person blir någonting helt annat på en annan.

Vem vill ni ska bära era smycken?

Jenny: – Vi har arbetat mycket med Moa Gammel, och det är jättekul när hon bär våra smycken eftersom vi tycker att hon har så sunda värderingar. Så någon sådan person, som har sunda och bra värderingar. Årets bäst klädda kvinna, Alica Bah Kuhnke, till exempel. Henne skulle det vara rolig att smycka.

Lisa: – Det hade också varit härligt om Patti Smith hade burit våra smycken på till exempel Nobelfesten. Hon hade verkligen burit upp dem på ett bra sätt, säger Lisa von Baumgarten.

ELLE-galans jury:

Cia Jansson, chefredaktör ELLE och juryns ordförande

Nina Oja, art director ELLE

Daniel Lindström, modechef Café

Annons

Peter Andersson, visningsproducent PAPA Studios

Susanna Strömquist, modejournalist

Susanne Ljung, redaktör Stil i P1

Camilla Åkrans, fotograf

Robert Rydberg, stylist

Ann-Sofie Johansson, creative advisor H&M

Michael Schragger, vd The Sustainable Fashion Academy

Marina Kereklidou, creative director Synsam

Annons