Årets accessoardesigner 2019 är Maria Nilsdotter

18 jan, 2019 
AvLovisa Lundström
Årets accessoardesigner 2019 är Maria Nilsdotter.
En fängslande fantasivärld fylld av myter, magi och mästerliga detaljer. Årets Accessoardesigner är smyckesdesignern Maria Nilsdotter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Motiveringen lyder:

”Sagoskimmer, hantverkspassion och kreativ briljans. En fängslande fantasivärld fylld av myter, magi och mästerliga detaljer. Nyskapande smyckeskonst på hög nivå! Årets Accessoardesigner är smyckesdesignern Maria Nilsdotter.”

Grattis! Beskriv dina känslor inför det här priset?

– Tack! Jag är jätteglad och väldigt tacksam! Ibland kan det vara tufft att köra på med sin egen grej och stå på sig i sin vision så att få en bekräftelse på att det man gör är uppskattat känns väldigt fint.

Vad betyder mode för dig?

– Mode är ett sätt att spegla sin personlighet eller en del av sig själv, att ge uttryck för något man har inom sig eller något man vill visa upp (eller dölja). Jag tänker på mode som ett sätt att förhålla sig till sin omgivning och till sig själv. Mode är lekfullhet och glädje blandat med styrka och allvar.

Ditt viktigaste budskap med dina smycken?

Annons

– Mina smycken berättar små historier och min önskan är att de tillsammans med sina bärare fortsätter att utveckla nya berättelser, att dom ger energi och stärker individen.

Vilket har varit det svåraste smycket du designat?

– Det är svårt att svara på, vissa smycken har varit avancerade rent tekniskt och andra smycken mer emotionellt komplicerade. När jag gjorde Bröderna Lejonhjärta-kollektionen var jag väldigt mån om att den skulle stämma överens med och återspegla boken på ett rättvist sätt. Det kändes som ett stort ansvar att göra det bra eftersom boken är så förankrad i den svenska folksjälen. Men det var samtidigt en ganska naturlig och härlig process. En ring i form av ett stort leopardhuvud tog lång tid då jag ville få varenda detalj precis rätt, i slutändan tog det mer än ett år innan smycket var färdigt och jag var helt nöjd.

Ditt bästa stylingtips när det gäller smycken?

Annons

– Följ inte trender utan följ ditt hjärta, smycken bär man med sig länge och det finns inget rätt eller fel. Mitt andra tips är att bara prova, många har förutfattade meningar om sig själva  typ ”jag kan inte bära stora örhängen” eller ”jag har så fula händer” och det sitter bara i ens eget huvud. Man kan alltid testa och se hur det känns, vissa saker behöver man vänja sig vid lite och sen älskar man det.

Det mest inspirerande du vet?

– Sagor och berättelser, vissa personer som typ Freddie Mercury eller Bob Dylan och mina barn.

 Maria Nilsdotter är Årets accessoardesigner 2019.
Maria Nilsdotter är Årets accessoardesigner 2019.
Priset delades ut av ELLEs chefredaktör Cia Jansson.
Priset delades ut av ELLEs chefredaktör Cia Jansson.

Foto: Mathias Nordgren, Saga Wendotte/Studio Emma Svensson.

Läs mer:

Alla vinnare på ELLE-galan 2019!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons